Disse danskere risikerer stort skattesmæk

Det kan være nødvendigt at justere i forskudsopgørelsen for 2021, hvis du vil undgå skattesmæk.

I 2019 havde 3,4 millioner danskere betalt for meget i skat, hvilket betød, at de hver i gennemsnit fik 5179 kroner tilbage i foråret 2020. Omvendt måtte over én million danskere betale penge tilbage. (Arkivfoto) Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Udgivet Opdateret

Om få dage bliver din forskudsopgørelse tilgængelig, og i år er kravene til dig som ansvarlig endnu højere end sædvanlig. Der er nemlig stor risiko for, at en stor gruppe danskere får et skattesmæk i 2022, hvis ikke de reagerer allerede nu.

Coronakrisen giver dig mange gode grunde til at være ekstra opmærksom, når din forskudsopgørelse for 2021 bliver tilgængelig den 17. november 2020 – i hvert fald hvis du vil undgå en ekstra skatteregning i 2022.

Det skyldes blandt andet udsigten til mere hjemmearbejde, et stort antal fyringer og bunkevis af nye sommerhusejere. Begynd med at justere til i kørselsfradraget, som du får, hvis du har over 12 kilometer til arbejde, siger privatøkonom.

– Der er rigtig mange, der er blevet arbejdsløse i 2020 eller arbejder mere hjemme, og derfor skal man tage et kig på kørselsfradraget, siger Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

Fortsætter det?

Hvis udsigten til hjemmearbejde på din arbejdsplads strækker sig ind i 2021, bør du derfor justere til, så antallet af arbejdsdage, hvor du rent faktisk kører mere end 12 kilometer til arbejde – og dermed har krav på kørselsfradrag – bliver opgivet korrekt.

– Det kan få konsekvenser for ens restskat, hvis man står med et alt for stort kørselsfradrag, som man ikke er 100 procent sikker på, man kan opnå, siger Susanne Arvad, der er uvildig økonomisk rådgiver og ejer af Arvad Finanshus.

Du skal desuden være særlig opmærksom på din forskudsopgørelse, hvis du har skiftet bolig i 2020.

– En del har købt sommerhus i år på grund af coronakrisen, så mange skal have tilføjet en ny ejendom til opgørelsen, siger Susanne Arvad.

Hvornår er den din?

Her er det vigtigt, at du i forskudsopgørelsen oplyser, at du har købt ny ejendom, samt hvornår du har købt den, om du har taget den i brug, og om du ejer den selv eller sammen med andre.

– Der er også en stor del, der vil skulle justere til i deres renteudgifter – enten fordi de skiftet bolig eller har lagt lån om til et med en lavere rente, forklarer Brian Friis Helmer.

Kig derfor på renteudgifterne, der står beskrevet i din forskudsopgørelse, og sammenlign dem med dit nye lånedokument, som du har underskrevet ved omlægningen af lånet. På lånedokumentet står der, hvilke renteudgifter, der vil være i 2021, og det er de tal, du skal indsætte i stedet for de gamle i forskudsopgørelsen.

– Hvis man ikke gør det, risikerer man, at man får et forhøjet rentefradrag og dermed et forhøjet skattesmæk på et senere tidspunkt, siger Brian Friis Helmer.

Hvor stort skattesmækket bliver, afhænger af, hvor højt dit lån er. Har du lagt lån om, så har du måske sparet 10-20.000 kroner i renteudgifter, og så vil du kunne få et skattesmæk på cirka en tredjedel, når årsopgørelsen kommer i foråret 2022, forklarer han.

Sådan fungerer forskudsopgørelsen

* Hvert år i november kan du se din forskudsopgørelse for det kommende år.

* Din forskudsopgørelse for 2021 lander den 17. november 2020.

* Her er det en god idé at tjekke, om tallene stadig passer, så du hver måned får betalt den rigtige skat.

* Du skal være ekstra opmærksom, hvis du har oplevet større ændringer i din økonomi – eksempelvis hvis du har fået et nyt job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde.

* Justerer du ikke de gamle tal til for det forrige år, så risikerer du at skulle betale restskat, når året er omme.

Kilde: Borger.dk.

Powered by Labrador CMS