Disse kendte danskere har vi mistet i 2016

Vores allesammens Freddy Fræk døde mandag, men han er langt fra den første kendte dansker vi har måttet sige farvel til i år. Se listen her.

Udgivet Opdateret

Vi har måtte sige farvel til mange kendte danskere i år. Freddy Fræk er den seneste af mange døde kendte, men han er langt fra den eneste. Politikeren Anker Jørgensen, skuespillerinden Birte Tove og debattøren Mads Holger, der begik selvmord, er blot nogle af navnene på listen fra 2016.

Freddy Fræk lukkede øjnene som 80-årig mandag. Det var sange som ’Nu skal vi ud og se på damer’, ’Jeg er en træt gammel dreng’ og børnesangen ’Skorstensfejer’n gik en tur’, der gjorde sangeren populær. Man kunne altid finde ham med banjoen eller kazooen og så selvfølgelig den stribede trøje og det frække grin. Netop det gjorde Freddy Fræk til folkeeje. Folk tog ham så meget til sig at kazooen er blevet kendt som “Freddy Fræk-fløjte”. Det skriver Politiken.

Franske Fræk

Freddy Poulsen, som han blev døbt, fik hele to kreative karrierer. Og derfor nået mere end de fleste. Med tiden flyttede musikinteressen sig til billedkunsten.

Han startede sin musikkarriere i Henrik Johansens jazzband. Allerede dengang var han interesseret i kunsten, men det var alligevel musikken, der løb af med sejren i starten. Efter duoen Freddy Fræk og Smukke René fulgte trioen Freddy Fræk og Hans Frækkerter. Han var kendt som en livsglad og uhøjtidelig musiker i ‘folkbølgen’, og med sit vindende smil appellerede han til både store og små.

Da Freddy følte, at de friske sange havde haft deres tid, slap han sin indre billedkunstner løs, og kunsten vandt derved til sidst. Han stod for flere popartinspirerede projekter til det offentlige rum, og i sine bedste år stod han bag store stål- og granitfigurer, som blandt andet er blevet vist på kunstmessen Fiac i Paris.

Freddy blev kendt under kælenavnet Fræk i 60’erne, men da han brugte mere og mere tid i Paris blev det forfransket til Fraek.

Det var historien på Freddy Fræk. Få historierne på de andre danske kendte, vi har mistet i år i galleriet ovenover. For ja, der er mange døde kendte i 2016.

Powered by Labrador CMS