Disse piller kræver en speciel tilladelse til rejsen

Det er ikke al slags medicin, du bare kan smide i kufferten. Nogle typer kræver nemlig et pillepas, hvis du skal have det med på flyrejsen.

Som grundregel skal du bruge et pillepas, hvis din medicin indeholder stoffer, der virker euforiserende og påvirker centralnervesystemet. KLIK og se, hvilke pilletyper, det drejer sig om. Foto: Bax Lindhardt.
Som grundregel skal du bruge et pillepas, hvis din medicin indeholder stoffer, der virker euforiserende og påvirker centralnervesystemet. KLIK og se, hvilke pilletyper, det drejer sig om. Foto: Bax Lindhardt.
Udgivet Opdateret

Astma, høfeber, hovedpine eller sovemedicin. De fleste toilettasker indeholder nok én slags piller eller medicin, som man gerne vil have med på ferien.

Men før du sætter dig i flysædet, er det vigtigt at have styr på, hvilken type medicin du må smide i kufferten. Nogle typer kræver nemlig et særligt pillepas.

Går rejsen til et land inden for Schengensamarbejdet, kan man få en attest udstedt gratis på apoteket.

– Det er til medicin med euforiserende stoffer til eget forbrug. Det skal være i en mængde svarende til rejsens længde dog højst 30 dage, fortæller Henrik Bang Nielsen, sektionsleder for Apoteker og Tilknytning hos Lægemiddelstyrelsen.

Med euforiserende stoffer forstås indholdsstoffer, som påvirker centralnervesystemet. Det kan være sovemedicin, stærke smertestillende midler, der indeholder morfin, eller beroligende midler.

Fakta om pillepasset:

– Det er ikke alle typer medicin, du behøver et pillepas til. I de fleste tilfælde vil du eksempelvis frit kunne medbringe astmamedicin, gigtmedicin, hjertemedicin, hudmidler og infektionsmedicin.

– Er du i tvivl, om dit lægemiddel indeholder euforiserende stoffer, kan du tjekke på www.apoteket.dk.

– Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen.

– Det er gratis at få et pillepas, og de udstedes på alle landets apoteker. Du kan hente pillepasset 1-2 hverdage efter bestilling.

Kilde: Apoteket.dk.

En anden indikator er, hvis pakningen er mærket med en rød trekant. Så bør du undersøge, om et pillepas kan være aktuelt, råder Gitte Hessner, tilskudskonsulent i Apotekerforeningen.

Rejser du med medicin med euforiserende stoffer til et land uden for Schengen, skal du tage kontakt til det pågældende lands ambassade i Danmark. Spørg, om medicinen må medbringes på rejsen og hvilken dokumentation, der kræves.

– Hvis ambassaden tilkendegiver, at en medicinattest er relevant dokumentation, så kan apoteket udstede en medicinattest. Men det er frivilligt, om den enkelte apoteker vil udstede attesten, og apoteket kan få et gebyr for det, forklarer Henrik Bang Nielsen fra Lægemiddelstyrelsen.

Der kan altså koste dig et gebyr at få udstedt en medicinattest til lande uden for Schengen.

Behold medicin i original emballage

Mange pakker deres medicin i små, gennemsigtige poser eller æsker, så de er lettere at rejse med. Og det må man sådan set gerne. Hos Danmarks Apotekerforening anbefaler de dog, at man beholder medicinen i emballagen, hvis det er muligt.

– Det gør det nemt at identificere lægemidlet både over for myndighederne, og hvis man får brug for lægehjælp. Medbring gerne en oversigt over den medicin, der er ompakket, hvis der er tale om flere slags, siger Gitte Hessner og tilføjer:

– Man skal kunne se, at pillepasset er udstedt til den medicin, man rejser med.

Selv om pillepasset højst gælder i 30 dage, kan man godt tage flere piller med end til de 30 dage – hvis man nu skulle miste en pille.

– Hvis man skal rejse i længere tid, så dur pillepasset ikke. Så skal man i stedet kontakte rejselandets ambassade eller repræsentation i Danmark, for at høre hvilke regler, der gælder, siger Gitte Hessner.

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS