Disse tekstiler er møl-guf

Møllene mæsker sig i naturlige materialer, og jo mindre de er behandlet, jo bedre. Så overvej at gribe ind forebyggende ved særligt udsatte tekstiler

Udgivet Opdateret

Æg, larver, pupper eller flyveklare møl.

Det er næppe beboere, du har lyst til at have i dit klædeskab. Ikke desto mindre sker det ofte, at klædemøl mæsker og formerer sig i tekstiler – og jo mere naturligt tøjet er, jo bedre.

Naturlige materialer og tekstiler som uld, silke og pels er blandt møllenes favoritter. Og økologisk tøj kan være ekstra udsat.

– Hvis det er behandlet mod skadedyr, vil det ikke være attraktivt, siger Thomas Pape, som er lektor og insektforsker på Statens Naturhistoriske Museum.

Det er fuldstændig underordnet for møllene, om eksempelvis fårene har fået økologisk foder. Det handler udelukkende om, hvordan tekstilerne er behandlet.

Og kravene til økologisk bomuld er blandt andet, at der ikke må bruges pesticider eller insekticider.

Svære at se

Claus Schultz, som er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef hos Rentokil, tilslutter sig, at møllene søger mod det, der er mest naturligt.

Klædemøllene kommer typisk ind i hjemmet sammen med tekstilerne. Og de kan være enormt svære at se, forklarer han.

Bringer du noget ind i hjemmet, som er særligt i risikozonen for at blive udsat for klædemøl, kan det derfor være en god idé, at du tager nogle forholdsregler.

– Uanset hvilket stadie insekterne er i, så kan man fryse eller varme sine ting, så de dør. De skal enten have 60 grader i en time eller fryses til minus 20 grader i mindst 48 timer, siger Claus Schultz.

– Med tøj er det, man kan gøre forebyggende, relativt nemt, tilføjer han.

Ubehandlede produkter som rigtig fåreuld, ægte tæpper, udstoppede dyr og dyreskind er de største risikofaktorer. Og faktisk kan de være uimodståelige for mere end bare møl.

– Udstoppede dyr kan tiltrække klannere. Det er en lille billeart, der kan leve af det, der er inde i geviret på udstoppede dyr. Der kan også være insekter, der lever af pelsen, skindet og hornet, siger Claus Schultz.

Foruden tøjskabet kan klædemøl også gå i møbler, gardiner og andre tekstiler i hjemmet.

Klædemøl

– Har du fundet larver, så støvsug grundigt på stedet, smid støvsugerposen i en lukket plastikpose, og smid den ud.

– Vask alt tøjet i nærheden på minimum 60 grader. Tøjet kan også lægges i fryseren. Klædemøllene lægger deres æg i folder på tøjet eller i sprækker.

– Rengør skuffer, sprækker og gulvtæpper grundigt.

Kilde: skadedyrsvirksomheden Tanaco.

Powered by Labrador CMS