Disse tre hajer er på vej mod danske farvande: Og disse 14 er her allerede

Hvis man tror, der ikke findes store hajer i danske farvande, tager man grueligt fejl.

Udgivet Opdateret

Der findes masser af hajer i Danmark. Der findes lidt forskellige opgørelser over hvilke hajarter, der svømmer rundt i de danske farvande. Det skyldes blandt andet, at der er usikkerhed omkring observationerne af nogle arter. Der er dog i hvert fald 14 forskellige hajer i Danmark.

En del af arterne er ganske sjældne, mens andre er almindelige.

– Det er en myte, at der ikke findes store hajer i Danmark. Det menes, at der er observeret 17 hajarter i Danmark, hvoraf tre er usikre observationer, mens 14 med sikkerhed er set i de danske farvande, skriver Den Blå Planet på sin hjemmeside.

Og der kan være flere hajarter på vej. Det skriver dr.dkDet skyldes blandt andet, at den globale opvarmning gør farvandene omkring Danmark lunere. Det får nemlig fiskearter til at indtage nye farvande.

– Vi ved fra andre fiskearter, at udsving i temperatur kan betyde, at fødedyrene svømmer andre steder hen. Og at hajerne vil flytte efter, fortæller Karsten Bjerrum Nielsen, der er biolog og afdelingsleder for formidling og udstilling på Kattegatcentret, til dr.dk.

Blandt de hajer, der kan være på vej, er den nok mest berygtede og sagnomspundne hajart i verden. Du kan se hvilke tre hajer, der snart kan søge mod danske farvande samt 14 hajarter, der allerede findes her, i galleriet ovenfor.

Selvom der er i flere af tilfældene er tale om meget store hajer, er der ingen grund til panik på de danske badestrande. Der er nemlig ekstremt lille risiko for, at hverken nogen af de nuværende eller eventuelt fremtidige hajer vil angribe mennesker.

Klik igennem galleriet ovenfor, og se de 14 hajarter, der er observeret i dansk farvand, samt tre hajer, som kan være på vej.

 

Powered by Labrador CMS