Dit hjem er fyldt med baktieriebomber

Du vasker dit bestik og dine snavsede bukser, men dit hjem er faktisk fyldt med andre bakteriefælder, du med lethed kan komme til livs.

Der er masser af ting i hjemmet, som du sandsynligvis aldrig har vasket, selv om de er fyldt med bakterier. Foto: Colourbox/free
Udgivet Opdateret

Det er vigtigt, at man husker at rengøre og vaske sine ting i hjemmet – også de, man måske ikke lige tænker på.

De færreste tænker på at rengøre deres tandbørste eller hovedpude eller at give hårbørsten en omgang sæbe. Men det kan være en god idé for at undgå bakterier og skidt, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov, som er tidligere husholderske hos kongehuset.

– Vi er ikke klar over, hvor ulækre vores hovedpuder er. Der er så mange husstøvmider i puderne, fordi det er et dejligt varmt miljø, og vi lægger “låg” på hovedpuden, når vi reder sengen med dyne og sengetæppe hver dag. Det elsker miderne, forklarer Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Hun forklarer, at især hudceller og rester af hårvoks har det med at gøre hovedpuden ulækker. Derfor anbefaler hun en pudevask på minimum 50 grader. Alternativt kan man lægge puden i fryseren eller hænge den ud i frostvejret. Husstøvmiderne hader nemlig kulde.

Børster og bamser

Tandbørsten har også godt af at blive gjort ren.

– Vi vasker uden problemer bestik og bagepensler i opvaskemaskinen, og på samme måde kan tandbørsten sagtens tåle en tur i opvaskeren, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Når vi er ved børsterne, anbefaler Louise Grønhøj, der er rengøringsekspert og indehaver af Basicclean.dk, en “kogevask” af hårbørsten en gang om måneden.

– Drop sprit og sæbe. Overhæld børsten med kogende vand i håndvasken. Det opløser al den olie og voks, der har samlet sig i børsten, forklarer hun.

På børneværelset kan det være en god idé at give bamserne et bad. Bamser har det nemlig med at suge støv og snavs til sig, siger Louise Grønhøj.

Hun anbefaler at støvsuge og ryste bamsen i det daglige og komme den i vaskemaskinen ved 40 grader engang imellem.

En tur i vådrummet

Endelig er det en god idé at runde badeværelset. De færreste tænker over, at badeforhænget har brug for rengøring, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov, men badeforhænget suger både kalk, sæberester og kropsfedt til sig, og derfor er det godt at vaske det ved 40 grader cirka hver anden måned.

– Og så behøver du ikke engang at tørre det. Du kan bare hænge det op igen, og så vil det ligne, at du har fået et nyt badeforhæng, siger hun.

Så ofte skal du vaske og rengøre

Hovedpude: Hvert kvartal.

Badeforhæng: Hver anden måned.

Hårbørste: Hver måned.

Bamser: Ryst bamsen dagligt og kom den i vaskemaskinen jævnligt.

Viskestykker: Minimum hver tredje dag. Oftere, hvis du vasker op i hånden.

Håndklæder: Efter fire til fem ganges brug.

Sengetøj: Hver tredje uge.

BH’er: Efter syv ganges brug.

Kilde: Ann-Alicia Thunbo Ilskov, Louise Grønhøj.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS