Dødelig sodavand dræbte 16-årige Marcus: Sådan skete det

Nu er der faldet dom i sagen om en dødbringende MDMA-cocktail, der slog 16-årig ihjel.

Den 15-årige døde efter at have taget MDMA.Galleri: SÅDAN KAN MDMA SE UD Arkivfoto.
Den 15-årige døde efter at have taget MDMA.Galleri: SÅDAN KAN MDMA SE UD Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

En 18-årig mand straffes med fire måneders betinget fængsel for at have givet en sodavand med stoffet MDMA til en 16-årig kammerat, som døde efter at have drukket af flasken.

Retten i Næstved finder det bevist, at den 18-årige er skyldig i uagtsomt manddrab.

Omvendt afviser dommeren og de to domsmænd påstanden om, at den tiltalte burde have indset, at kammeraten risikerede at dø. Derfor frifindes han for anklagen om forsætlig fareforvoldelse.

– Vi har i den forbindelse lagt væk på, at tiltalte advarede om, at der var tale om en farlig drik, siger retsformand Christian Rønneberg.

– Der er tale om en ulykkelig sag, hvor en 16-årig dreng har mistet livet. Det er der ikke nogen, der har ønsket, lyder det videre.

Skulle hjælpe stemningen på vej

Det var om aftenen 26. oktober i år, at 16-årige Marcus Christensen og en gruppe kammerater var samlet hos den nu dømte i hans lejlighed i Dianalund.

Til at hjælpe stemningen på vej havde gruppen skaffet rigeligt med stoffer, og på et tidspunkt blandede værten knap et gram MDMA i en Faxe Kondi-flaske.

Særligt Marcus Christensen drak af flasken, og ud på aftenen fik han det dårligt. Han blev bleg, stiv og begyndte at ryste. Og klokken 01.46 trak han vejret for sidste gang på Rigshospitalet i København.

Under retssagen erkendte den 18-årige, at der var tale om en usædvanligt stærk blanding. Det kom også frem, at Marcus Christensen kun en enkelt gang tidligere havde prøvet det farlige stof.

Det sker der nu

Den tiltalte har siddet fængslet siden 27. oktober. I forlængelse af onsdagens dom kan han forlade retten som en fri mand. Den betingede fængselsstraf indebærer, at den 18-årige skal udføre 100 timers samfundstjeneste.

Det er mindre end et år siden, at en anden dreng på Sydsjælland døde efter at have indtaget MDMA. Dengang – i februar 2018 – var offeret den blot 15-årige Adam Buk fra Haslev.

Efterfølgende blev en 17-årig dreng dømt for uagtsomt manddrab ved Retten i Næstved for at have solgt stoffet til Adam Buk og hans jævnaldrende kammerat. I den sag lød straffen på et halvt års betinget fængsel.

Hvad er MDMA?

MDMA kendes også under navnet ecstasy, og ifølge Sundhed.dk er det et stof, der giver en følelse af både eufori, varme, kærlighed og interesse for andre mennesker.

Så hvorfor er MDMA farligt, hvis det “bare” gør dig glad i de fire til seks timer, Sundhed.dk skriver, at rusen varer? Fordi det er et afhængighedsskabende stof, der kan medføre angst, depression og søvnforstyrrelser. Og fordi det i værste fald er dødeligt.

Ungeogrusmidler.dk skriver, at kropstemperaturen kan øges så meget, efter at man har taget ecstasy, at man kan dø af det. Det, der gør MDMA farligt, er, at de centre i hjernen, der regulerer kropsvarme, tørst og sult bliver forstyrrede af stoffet.

“Hvis reguleringen af kropsvarmen sætter ud, så kropstemperaturen stiger til 41-43 grader, vil blodet begynde at størkne og sætte sig på blodårerne, hvilket kan være livsfarligt,” skriver Ungeogrusmidler.dk.

Hvad er MDMA?

  • MDMA (3,4-metyléndioksymetamfetamin) er det kemiske navn på det narkotika, der også er kendt som ecstasy.
  • Navnet ectasy bruges dog også om en række andre nært beslægtede stoffer
  • Ecstasy (MDMA) ligger i virkning mellem de centralstimulerende stoffer og de psykedeliske stoffer
  • Ecstasy giver følelse af eufori, varme, kærlighed og interesse for andre mennesker. Man får nedsat søvnbehov, øget svedtendens og risiko for væskemangel (dehydrering)
  • Virkningerne indtræder gradvis efter 30 minutter
  • Rusen varer typisk 4-6 timer
  • Ecstasy er afhængighedskabende. Det kan medføre angst, depression og søvnforstyrrelse.

Kilde Patienthåndbogen (Sundhed.dk)

Netdoktor.dk skriver, at ecstasy kom til Danmark i 1990’erne, og at stoffet ofte sælges i pilleform. Ifølge Netdoktor.dk ligger indholdet af ecstasy i en sådan pille mellem 1 og 140 mg, hvilket er med til at gøre det til en usikker og farlig affære at indtage stoffet.

Powered by Labrador CMS