Drama: Truer med valg

Regeringen skal levere en løsning for fattige familier, ellers er Enhedslisten klar med et mistillidsvotum

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, truer regeringen med valg, hvis ikke man finder en løsning på ydelsessystemet, der sikrer en bedre levestandard for børnefamilier på ydelser som kontanthjælp. (arkivfoto).
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, truer regeringen med valg, hvis ikke man finder en løsning på ydelsessystemet, der sikrer en bedre levestandard for børnefamilier på ydelser som kontanthjælp. (arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Regeringen går ind i et "skæbneefterår". Sådan lyder det fra regeringens støtteparti Enhedslisten, der tirsdag holder sommergruppemøde på Christiansborg.

Som støtteparti er Enhedslistens mandater afgørende for regeringens overlevelse, og forud for efterårets svære forhandlinger om blandt andet landbrugets bidrag til klimaet og ydelser til børnefamilier gør politisk ordfører Mai Villadsen Enhedslistens stilling klar.

Nu skal regeringen levere på det, man har lovet i forståelsespapiret med støttepartierne. Særligt når det gælder ydelser til børnefamilier, bør Mette Frederiksen spidse ører:

- Vi risikerer helt sikkert at stille et mistillidsvotum til regeringen, hvis ikke der bliver fundet en ordentlig løsning på det, siger Mai Villadsen forud for sommergruppemødet.

Markerer "røde linjer"

I 2017 godkendte Enhedslistens bagland det, partiet kalder "røde linjer". En slags politisk grænse, der kan udløse valg, hvis regeringen overtræder den.

De røde linjer kommer for første gang i spil i diskussionen om sociale ydelser, gør Mai Villadsen det klart.

Og lidt ildevarslende for S-regeringen ser Enhedslisten den nylige svenske regeringskrise som et klart tegn på, at strategien vil virke efter hensigten.

I Sverige stemte Enhedslistens søsterparti, Vänsterpartiet, sammen med oppositionspartierne Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna for at vælte Stefan Löfven (S) som statsminister.

Det skete på et spørgsmål om huslejestigninger.

Löfven overlevede krisen

Stefan Löfven overlevede krisen, men forslaget om huslejestigninger blev droppet.

- Vi har meget tæt dialog med Vänsterpartiet i Sverige, som er vores søsterparti. Vänsterpartiet er blevet kørt over i lang tid, og derfor synes jeg, at det var ekstremt fornuftigt, at de trak en streg i sandet på et principielt område.

- Det er også det, vi flager for regeringen: Det her er hjerteblod for Enhedslisten. Det var det, regeringen kom til magten på. Derfor skal de også levere, siger Mai Villadsen.

Enhedslisten er i forvejen frustreret over, at Mette Frederiksen efter Enhedslistens mening gør for lidt for klimaet. Eksempelvis i forhold til landbruget, hvis klimabidrag skal aftales i efteråret.

- For at vi kan retfærdiggøre, at de sidder på vores mandater, skal vi selvfølgelig også have det, vi er blevet lovet. Det gælder ydelser, og det klimaet. Det er i virkeligheden ret banalt, siger Mai Villadsen.

Mette Frederiksen

Blå bog om Mette Frederiksen:

Født 19. november 1977 i Aalborg, datter af typograf Flemming Frederiksen og pædagog Anette Frederiksen. Har datteren Ida Feline og sønnen Magne.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordjyllands Storkreds fra 5. juni 2019.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Omegns Storkreds, 13. november 2007 – 5. juni 2019.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Amtskreds, 20. november 2001 – 13. november 2007.
Kandidat for Socialdemokratiet i Aalborg Østkredsen fra 2018.
Kandidat for Socialdemokratiet i Ballerupkredsen, 2000-2018.
Parlamentarisk karriere
Statsminister fra 27. juni 2019.
Formand for Socialdemokratiet fra 2015.
Justitsminister, 10. oktober 2014 – 28. juni 2015.
Beskæftigelsesminister, 3. oktober 2011 – 10. oktober 2014.
Næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe, 2005-2011.
Tidligere socialordfører, kulturordfører og ligestillingsordfører.
Uddannelse
Masteruddannelse i afrikastudier, Københavns Universitet, 2009.
Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet, 2007.
Student, Aalborghus Gymnasium, 1993-1996.
Byplanvejen Skole, 1983-1993.
Beskæftigelse
Ungdomskonsulent i LO, 2000-2001.
Publikationer
Medforfatter til bøgerne »Fra kamp til kultur – 20 smagsdommere skyder med skarpt«, 2004 og »Epostler«, 2003.
Udmærkelser
Modtog Ting-Prisen i 2012 og Nina Bang-prisen i 2002.

Kilde: ft.dk

Powered by Labrador CMS