Drikker du sodavand? Så meget kortere lever du

Ny forskning viser, at sodavand kan være medvirkende til, at dit liv bliver forkortet markant. Men der er ét men.

Udgivet Opdateret

En sodavand er for mange symbolet på, at man er kommet hjem fra arbejde – og at man endelig har fri. For nogle er det også en måde at skyde weekendhyggen igang, men for alle de mange danskere, der nyder en sodavand i ny og næ, så er der altså dårligt nyt. I hvert fald hvis man ønsker at leve længe. Det skriver Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter under videoen.

I det store forskningsstudie har mere end 450.000 mennesker medvirket fra Danmark, Tyskland, Italien, Grækenland, Holland, Norge, Spanien, Sverige og Storbritannien.

I mere end 16 år har forskerne fulgt de mange deltagere i studiet, men nu er konklusionen altså klar – og det er skræmmende nyt for ‘colaholikere’ og ‘fantamaner’. Det viser sig nemlig, at hvis man drak mere end to glas sodavand om dagen, så har man en 17 procent højere risiko for at dø. Og det er altså uanset om man drikker sukkerholdig sodavand eller er røget på light-bølgen.

– Det mest skræmmende er, at de her forsøgspersoner blev spurgt ind til deres indtag af sodavand i 1990erne, og der var de fleste af dem midaldrende og havde formentlig ikke drukket sodavand hele livet, og alligevel så vi en klar tendens. Kigger vi længere frem, kan tingene se endnu værre ud, eftersom unge mennesker i dag drikker markant mere sodavand, end midaldrende personer formentlig gjorde i 1990’erne, siger en af forskerne bag det nye studie, overlæge Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse til Videnskab.dk.

I alt har 56.000 danskere deltaget i den store undersøgelse og disse danskere var alle i alderen 50-64 år, da undersøgelsen startet. I løbet af de 16 år døde 15.000 af de danske deltagere.

Videnskab.dk påpeger, at det er et såkaldt korrelationsstudie, hvor forskere kigger på sammenhæng mellem sodavand og dødelighed. Studiet i sig selv fastslår ikke, at det er sodavand, der er den direkte årsag, men derimod blot, at dem, der drikker meget sodavand, lever kortere.

I galleriet øverst kan du se hvilke drikkevarer, der smadrer dine tænder.

Udvikle demens

Et andet studie har også vist, at der kunne være en sammenhæng mellem indtaget af light-produkter og risikoen for at udvikle demens.

Personer, der drikker en dåse lightsodavand hver dag, er 2,9 gange mere i risiko for at udvikle Alzheimers. Desuden fandt de også ud af, at indtaget af lightsodavand gjorde, at deres risiko for at blive ramt af slagtilfælde var tre gange større end folk, der ikke drikker light-sodavand.

Det skal dog siges, at holdet bag studiet ikke fandt data om sammenhæng mellem demens og lightsodavand for statistisk signifikant.

Powered by Labrador CMS