Dronningen tager afgørende beslutning: Derfor flytter hun

Dronning Margrethe forbereder sig til, at hun flytter fra Amalienborg.

Udgivet Opdateret

Nu er der ikke længe til, at dronning Margrethe foretager en afgørende ændring af hendes år. Det er nemlig tradition, at dronningen holder sin nytårstale på Amalienborg, men i år er alt anderledes. Dronningens nytårstale 2018 flyttes nemlig. Det oplyser kongehuset på sin hjemmeside. Og den 30 december sker det altså, at der sker en såkaldt residensforelæggelse til Fredensborg Slot.

Hvert år holder Dronning Margrethe den 2. nytårstale den 31. december klokken 18.00, hvor talen transmitteres direkte på TV, i radio og på internettet. Nytårstalen holdes traditionelt fra Dronningens modtagelsesværelse i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.

Dronningens nytårstale 2018 fra Fredensborg

I år holder Dronningen nytårstalen fra Fredensborg Slot, hvor Hendes Majestæt har residens som følge af renoveringen af en større underjordisk afløbsinstallation på Amalienborg Slotsplads ved Amaliehaven.

Renoveringen foregår som led i skybrudssikringen af Frederiksstaden og Bredgadekvarteret, hvorfra regnvand under skybrud skal kunne ledes hurtigt bort og ud i havnen netop ved Amaliehaven.

Nytårstalen er tidligere blevet holdt på Fredensborg Slot i 1979, 1980, 2014 og senest i 2015, hvor Christian IX’s Palæ var under renovering.

Livgardens æresbevisning finder sted i Indre Slotsgård og påbegyndes umiddelbart inden nytårstalen, hvor vagten træder til gevær og står trådt an med fane og to tambourer, mens talen holdes. Efter talen afspilles ”Kong Christian stod ved højen mast”.

“På Fredensborg Slot vil Ydre Slotsgård være åben for publikum. Der vil ikke være særlige foranstaltninger på Amalienborg Slotsplads i anledning af nytårstalen”, står der på hjemmesiden.

Begyndte som skåltale

Nytårstalen blev under Christian 9. kaldt for ”skåltale for fædrelandet” og blev for første gang afholdt af Kongen i 1880’erne.

Under Frederik 8. begyndte de landsdækkende aviser at trykke talen, som i 1941 blev sendt i radioen for første gang.

Skåltalen blev dengang holdt ved nytårstaflet den 1. januar og ikke, som vi kender det i dag, på selve nytårsaften.

Med tv’ets udbredelse blev det i 1958 besluttet, at talen både skulle transmitteres i både radio og tv på nytårsaften.

I 2010 blev nytårstalen for første gang transmitteret globalt via dr.dk, hvormed danskere bosiddende i udlandet kan følge tale direkte.

Powered by Labrador CMS