Druk og vold i Det Lille Hus på Prærien

Den virkelige fortælling om familien på prærien er knap så rosenrød som tv-serien. Foto: HUYNH/AP
Udgivet Opdateret

Den ægte fortælling om Det Lille Hus på Prærien viser, at druk og vold blandede sig med de gode gerninger.

Der er hårde tider på vej for de mange fans af tv-serien Det Lille Hus på Prærien og bøgerne, der ligger bag.

Det oprindelige manuskript bag Laura Ingalls Wilder-bøgerne, hvor hun beskriver livet som nybygger i 1870’erne i USA, udgives i løbet af efteråret.

Det vil derfor snart stå klart, at virkeligheden i bøgerne og tv-serien er poleret.

Laura begyndte i 1920’erne at skrive om sin barndom.

Det lykkedes imidlertid ikke at finde en udgiver, før Laura sammen med sin datter, Rose Wilder Lane, delte bogen op i forskellige historier og så ændrede dem til børnebøger.

Amerikanske medier skriver, at det oprindelige manuskript læner sig mere op af livet for nybyggere, end børnebøgerne gør.

I modsætning til børnebøgerne beretter manuskriptet om druk og vold. Om en nabo, der er stærkt beruset af whisky, og som sætter ild til sit soveværelse. Senere trækker han sin kone rundt ved håret, indtil Charles Ingalls griber ind.

Der skal også være stærke sager om et trekantsdrama, men personerne i dramaet, og hvad der ellers sker, er ikke afsløret endnu.

I bøgerne fortælles det, at Ingalls-familien var alene i den meget hårde vinter 1880-1881, da den var afskåret fra omverdenen af snemasser.

Men det holder ikke helt stik, fremgår det af den oprindelige selvbiografi. Familien havde logerende.

En af hovedpersonerne i specielt tv-serien er Nellie Olsen, Laura Ingalls, modsætning. Pigen, som er forkælet, snyder og bruger beskidte tricks for at gøre sit liv bedre og Laura Ingalls’ liv dårligere.

Hun eksisterede slet ikke, viser det sig. Figuren i de børnevenlige bøger er i stedet en person, der er sat samme af tre forskellige piger, som Laura Ingalls ikke kunne døje.

Det oprindelige manuskript “Pioneer Girl: The Annotated Autobiography” er blevet opbevaret på Laura Ingalls Wilder Historic Home and Museum i Mansfield i Missouri, og det udgives af South Dakota State Historical Society Press i løbet af efteråret.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS