Du er stået op til nye love og regler – her er nogle af dem

1. januar træder en række nye love og regler formelt i kraft.

Udgivet Opdateret

Når kalenderen viser den 1. januar 2019, så er en række nye regler og love trådt i kraft. Flere af dem er ganske markante, og dem kan du se i galleriet over artiklen.

En af de mest ventede love, der sandsynligvis også vil blive håndhævet i 2019, er stramningen af straffen for at betjene elektronik som mobiltelefon under bilkørsel.

Særligt ved den stramning er dog, at det sådan set allerede er vedtaget, at det skal i gang, men fordi det er Rigspolitiets ansvar at håndhæve loven, så han netop håndhævelsen først gå i gang “snarest muligt”.

Det betyder, at først når politiets systemer er gearet til det, så vil man kunne blive tildelt et klip i kørekortet ved at køre bil med elektronik i hånden.

Forsvare sig selv

En af de love, der fra 1. januar 2019 træder i kraft, handler om selvforsvar. I begyndelsen af december besluttede et flertal i Folketinget nemlig at tillade almindelige mennesker at være i besiddelse af peberspray i hjemmet.

Det bliver derfor muligt for almindelige borgere over 18 år at opbevare en sådan i eget hjem. Det er også tilladt om nødvendigt at anvende sprayen til selvforsvar, ved for eksempel hjemmerøverier.

Forslaget, der altså ér vedtaget, har mødt en del naturlig skepsis. Dansk Folkepartis (der stemte for forslaget, red.) retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener, at de kriminelle i forvejen har anskaffet sig de våben de skal bruge, herunder peberspray.

– Vi synes, det er en god måde at give lovlydige danskere en mulighed for at kunne forsvare sig selv i deres hjem. Samtidig med det skærper vi straffen for at bruge den (pebersprayen, red.) uretmæssigt. Så får man en strengere straf fremover, sagde han i december.

Powered by Labrador CMS