Du kan selv se det: Vildt naturfænomen rammer Danmark netop nu

Netop nu er det sæson for morild, et helt fantastisk naturfænomen, der kan opleves i de danske have

Udgivet Opdateret

Der er ikke mange, der har hørt om det – og endnu færre, der har set det. Og det er en kæmpe skam, for naturfænomenet morild er helt fantastisk, og kan netop nu opleves i de danske have.

Morild er selvlysende alger, der netop nu bugter sig i dansk vand. I det smukke galleri ovenfor artiklen kan du se en række billeder af fænomenet – men det er endnu bedre, hvis du selv tager ud og ser det.

Synet beskrives som et, der ligner nordlys – og det er ekstremt betagende. Michael Tersbøl oplevede det tidligere på sommeren på Rømø, og beskrev oplevelsen over for JydskeVestkysten:

– Mine nevøer så det her på stranden og ringede efter os. Det er som om vandet lyser op, når man træder i det, forklarede den heldige mand over for avisen.

Hvornår kan man se morild?

De alger, der skaber morild blomstrer op i store koncentrationer i august og starten af september, og det er der, fænomenet kan opleves.

– Generelt er algen almindelig her sidst på sommeren, men hvorvidt man kan se dem, er en kombination af, hvor tæt de bliver presset sammen af vind- og strømforhold, og så selvfølgelig hvor mørkt det er, forklarer centerleder på Biologisk Institut på Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Man skal ud om aftenen – eller natten, og helst efter en varm dag, hvis man vil have de bedste chancer for at opleve de selvlysende alger.

Ifølge naturguide.dk trives algerne bedst, når vandtemperaturen ligger mellem 18 og 19 grader. Det giver flest alger og dermed det kraftigste lys.

Hvad er morild?

De alger, der forårsager fænomenet lever i hele Danmark. De hedder Noctiluca scintillans.

Algerne er ikke farlige – og skal ikke forveksles med blågrønalger, farlige alger, der trives i de danske farvande.

De er mikroskopiske, og kan enkeltvis ikke ses med det blotte øje. De spottes bedst når de er i bevægelse – og det er derfor en god idé selv at hoppe i vandet – eller en båd – hvis man vil ud og opleve dem.

Powered by Labrador CMS