Du skal lade de nuttede dyr være i fred

Selv om en harekilling ligger alene i kulden og trykker sig, er der ingen grund til bekymring. Den er hverken forældreløs eller i nød

Harekillinger er oftest ikke i nød og har ikke brug for hjælp – før de bliver taget op af mennesker.
Udgivet Opdateret

Hvert år når sæsonen for harekillinger sætter ind, modtager Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 masser af henvendelser fra folk, der tror, de har fundet et efterladt eksemplar i nød. Sidste år blev det til ikke mindre end 601 opkald, og i mange tilfælde havde anmelderen allerede samlet killingen op, og taget den med hjem. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Men det er misforstået godhed. For lige fra fødslen færdes harekillinger på egen pote. De er sjældent i nød og har ikke brug for hjælp – før de bliver taget op af mennesker. Når ungerne kommer til verden, har de både pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen bevæger de sig omkring. Kun én gang om dagen samles mor og harekillinger, så de kan få mælk af moren.

– Når folk tager små harekillinger med hjem, så gør de i mange tilfælde en sund og tryg harekilling angst og stresset. Alene dét kan i yderste konsekvens slå den ihjel. Derfor er det vigtigt, at man lader den være, hvis ikke den er skadet, siger Michael Carlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Ifølge Michael Carlsen gemmer harekillinger sig i en radius af cirka 100 meter fra det sted, de blev født.

– En enlig harekilling er således ikke i nød eller forældreløs. Den gemmer sig bare eller er på vej hen til sin mor for at få mælk, understreger han.

 

Powered by Labrador CMS