Dyreelskere skal passe på denne plante: Den kan slå en hest ihjel

Både heste og køer er følsomme overfor engbrændbæger, der kan slå dyrene ihjel, hvis de spiser for meget af den gule plante.

Udgivet Opdateret

Den ligner egentlig så mange andre planter, du kan finde i den danske natur, engbrændbæger. Men engbrændbæger er ikke som de fleste planter, og heldigvis for det. I juni fortalte Landsbrugsinfo.dk, at planten, der forekommer i både græsmarker, dyrkede marker, brakmarker og udyrkede arealer, indeholder et giftstof, der er farligt for heste og køer at spise.

TV2 Lorry har også fortalt om den lille plante og den strid, der hersker om den. For hvor engbrændbæger kan slå en hest ihjel på stedet og over tid, så elsker sommerfugle og bier planten. Bierne får vigtig næring fra engbrændbæger, mens sommerfuglen Blodplet udnytter plantens gift til sit eget forsvar.

Sommerfuglelarverne spiser kun engbrændbæger, hvilket gør larverne giftige. De bærer da også advarselsfarverne gul og sort for at signalere overfor rovdyr, at det kan være særdeles dumt at spise dem.

Heste holder sig fra den

Naturformidler fra Naturen Nu Philip Hahn-Petersen fortæller TV2 Lorry, at  engbrændbæger er en kendt og frygtet plante blandt heste, der faktisk generelt slet ikke spiser den i naturen.

– Problemet opstår kun hvis engbrændbæger kommer i høet. Så kan hestene ikke længere dufte og smage forskel på den fra de øvrige planter, og så kan de komme til at indtage den, fortæller Philip Hahn-Petersen til TV2 Lorry.

Han fortæller, at en voksen hest skal spise over 20 kilo af planten for at dø akut, men på den anden side kan hestens lever tage så meget skade af at spise små mængder engbrændbæger over tid, at hestens liv i sidste ende ikke være til at redde.

Ifølge Landbrugsinfo.dk blomstrer planten i juli og august måned. Planterne bør fjernes i begyndelsen af juli, så man undgår at der kommer nye frø. De oprevne planter skal fjenres fra marten, så der ingen risiko er for, at husdyrene spiser dem.

Kilder: 

Landbrugsinfo, TV2 Lorry.

Powered by Labrador CMS