Efter drone-drab advares danskere nu

Udenrigsministeriet oplyser nu til danskere i Iran, at der bør forventes uro ovenpå amerikansk drone-drab.

Udgivet Opdateret

USA’s ambassade i Irak opfordrer amerikanske borgere til “øjeblikkeligt at forlade Irak” efter dødeligt angreb på en af Irans ledere, skriver nyhedsbureauet AFP fredag.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Danmark har ingen ambassade i Irak, og der findes heller ingen generel rejsevejledning til landet. Kort før klokken 13 fredag har Udenrigsministeriet dog oprettet en midlertidig vejledning, der fraråder danskere at opholde sig flere steder i landet.

Alle rejser frarådes til Ninawa, Anbar, Salah ad-Din, Kirkus og Diyala samt til Bagdad-provinsen bortset fra Bagdad by. Til Bagdad by medregnes de ni centrale distrikter. Du kan se hele vejledningen her: Rejsevejledning

I forvejen har der siden seneste opdatering af rejsevejledningen til nabolandet Iran været et omfattende fraråd af rejser til flere steder i Iran.

Fredag udvider Udenrigsministeriet sine anbefalinger til danskere i området. På sin Facebook-side skriver ministeriet nu, at der er indført national sørgeperiode ovenpå militærmanden Qassem Soleimanis død.

Demonstrationer og optøjer kan forventes – ikke mindst i forbindelse med fredagsbønnen. Er du i landet bør du udvise forsigtighed og holde dig på afstand af demonstrationer og større menneskemængder, da de kan udvikle sig voldeligt“, skriver ministeriet.

Udenrigsministeriet vurderer, at det især gælder i hovedstaden Teheran, hvor også den danske ambassade ligger, og andre større byer. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Flere følger

Også Holland har udstedt en ny rejsevejledning. Her er der tale om vejledningen for Irak, hvor Qassem Soleimani befandt sig, da han blev dræbt af et amerikansk luftangreb.

Det hollandske udenrigsministerium opfordrer hollændere til at forlade Iraks hovedstad, Bagdad, hvor Soleimani blev dræbt.

– Der er stigende uro og vold i Bagdad og omkring lufthavnen. Situationen er uforudsigelig, skriver Hollands udenrigsministerium i en meddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Frankrig har på lige fod med Danmark opfordret statsborgere i Iran til at holde sig i ro.

Politisk uro

Det amerikanske droneangreb tidligt fredag ved Bagdads lufthavn dræbte Qassem Soleimani og flere andre. General Soleimani var leder af en elitestyrke inden for den iranske revolutionsgarde, og han blev af mange anset for at være den mest indflydelsesrige leder i Iran næstefter ayatollah Ali Khamenei.

Iraks premierminister, Adel Abdul Mahdi, fordømmer angrebet på den iranske kommandant og siger, at det vil “udløse en ødelæggende krig i Irak”.

Lederen af en magtfuld irakisk milits, Hadi al-Amiri, opfordrer på nationalt tv “alle nationale styrker” til at stå sammen om at få udvist udenlandske styrker. Det siger han ikke mange timer efter, at USA ved et droneangreb i Iraks hovedstad, Bagdad, dræbte den iranske general Qassem Soleimani og den irakiske militsleder Abu Mahdi al-Muhandis.

– Vi opfodrer alle vore nationale styrker til at stå sammen for at kunne udvise udenlandske styrker. Deres tilstedeværelse er blevet meningsløs i Irak, siger Amiri.

Han leder den magtfulde Badr-organisation. Det er en milits, der støttes af Iran. Organisationen kæmpede på den iranske side under den blodige krig mellem Irak og Iran fra 1980 til 1988. Amiri leder også den næststørste politiske blok i Iraks parlament.

Powered by Labrador CMS