Efter kritik: DR lukker eget bookingbureau

Efter omfattende kritik af unfair konkurrence lukker DR nu DR-Booking og vil samtidig styrke samspillet med de private medier. Men Cirkus Summarum består trods klager fra konkurrenter.

Foto: Erik Refner/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Efter omfattende kritik af unfair konkurrence lukker DR nu DR-Booking og vil samtidig styrke samspillet med de private medier. Men Cirkus Summarum består trods klager fra konkurrenter.

DR-Booking skal ikke længere være stedet, hvor man kan booke foredrag med DR-profiler, hyre ordstyrere til debatter og finde underholdningen til den næste firmafest, skriver Berlingske.

Fra årsskiftet lukker DR sin bookingvirksomhed, der har eksisteret siden 2012.

Beslutningen er et af en række initiativer, der skal styrke samspillet mellem public service-virksomheden og private aktører. De kommer efter heftig kritik af DRs aktiviteter uden for kerneområdet fra private konkurrenter, der har beskyldt DR for unfair konkurrrence.

»Det næste bliver vel, at DR vil åbne en radio-TV-forretning, hvor de sælger billige DAB-radioer,« som Jan Degner, administrerende direktør i ArtPeople, der ud over bogforlag og musikselskab rummer et af landets store bookingbureauer, sagde i Berlingske i august.

Tager kritikken til sig

DR har taget kritikken til sig, forklarer Maria Rørbye Rønn, DRs generaldirektør.

»De private bookingbureauer har rejst en række problemstillinger, og vi er enige i, at den opgave godt kan varetages af dem,« siger hun og tilføjer om baggrunden for DRs nye kurs:

»Vi løfter vores opgave i DR i tæt samspil med rigtigt mange forskellige på det private marked – blandt andre skuespillere, instruktører, fotografer og private producenter. Der har været debat om det samspil, og vi synes, det er vigtigt både at have fokus på, at vi leverer vores primære opgave, men også at vi lytter og er åbne over for, om der er steder, hvor man kan gøre det på andre måder. Booking er et af de områder.«

Ud over at lukke DR-booking lægger DR op til mere samarbejde med private aktører, blandt andet flere partnerskaber med dagbladene, og så skal det være væsentligt billigere at købe DRs arkivmateriale for museer, TV-producenter og andre, der ønsker at bruge det professionelt.

Cirkus Summarum lukkes ikke

Til gengæld har DR ingen planer om at lukke Cirkus Summarum. Det er ellers blevet kritiseret voldsomt af en række cirkusdirektører, der mener, at DR tager brødet ud af munden på dem.

Det er Maria Rørbye Rønn ikke enig i.

»Vi laver Cirkus Summarum for at give børnene en unik oplevelse af både levende musik, hvilket vores bigband er en del af, og give dem mulighed for at holde Hr. Skæg i hånden og opleve Bamse og Kylling i levende live. Det er ikke noget, man kan opleve andre steder. Vi har mødtes med cirkusbranchen og forklaret hvorfor, vi laver det her sammen med Muskelsvindfonden. Vi synes, at Cirkus Summarum er et stykke unik børnekultur.«

Maria Rørbye Rønn understreger dog, at DR fortsat er i dialog med cirkusbranchen.

Glæde hos ArtPeople

Jan Degner fra ArtPeople glæder sig over, at DR forlader bookingbranchen.

»Problemet var det principielle, at en statsfinansieret institution var ude at konkurrere med det private erhvervsliv på ulige vilkår,« siger han.

Han mener også, det er positivt, at DR vil sætte prisen på arkivmateriale ned.

»Vi har fra tid til anden i vores regi lavet DVDer, hvor vi gerne har villet bruge DRs arkivmateriale, men de høje priser har nogle gange forhindret os i at gøre det.«

Også kulturministeren har løbende givet udtryk for, at der var brug for en ny kurs i DR.

Bertel Haarder (V) mener da også, at DRs initiativ er »fremragende« og roser beslutningen om blandt andet at lukke DR-Booking:

»Det er næsten altid bedre at købe ydelser ude i byen hos dem, der har forstand på den slags. Hver offentlig institution har jo heller ikke et billetkontor. Man entrerer med et firma, der giver sig af med den slags,« siger han.

Powered by Labrador CMS