Efter landsdækkende kontrol ved skolestart: 2500 bilister brød loven

Politiets landsdækkende kontrol ved skolestart gav de mange betjente nok at lave. Bilister i tusindvis havde svært ved at følge loven.

Tusindvis af bilister blev fanget i en landsdækkende kontrol ved skolestart. Foto: Rådet for Sikker Trafik.
Udgivet Opdateret

Samtlige danske politikredse har ført kontrol ved skolestart i forbindelse med kampagnen “Børn på Vej.” Resultatet er ved at være gjort op, og set med politiets øjne har danske bilisters opførsel absolut ikke imponeret.

I første uge af den på forhånd annoncerede kontrol ved skolestart blev der registreret mere end 2500 færdselsforseelser landet over. Rigspolitiet har udsendt en pressemeddelelse i forbindelse med, at den planlagte kontrol ved skolestart er ved at være ved vejs ende, hvor Christian Berthelsen sidder.

“Vi havde selvfølgelig håbet, at antallet af overtrædelser var faldet i år, men vi kan konstatere, at tallene ligger på samme niveau som de seneste mange år. Der er lidt flere, der er blevet taget for hastighedsovertrædelser i år i forhold til sidste år, til gengæld er antallet af håndholdte mobiltelefoner faldet. Men overordnet set er niveauet det samme,” siger han i pressemeddelelsen og kommer med følgende opfordring:

“Det er vigtigt, at vi får nedbragt hastigheden omkring skoleveje. Små børn er mere uprøvede og utrygge i trafikken, så husk at udvise ekstra forsigtighed som bilist,” lyder det altså fra Rigspolitiet.

Børn på vej

Selve kampagnen burde ellers være svær at overse. Foruden de mange betjente, der har ført kontrol ved skolestart, har man de seneste uger kunnet se tusindvis af farverige skilte, der proklamerer overfor bilister, hvis de er i nærheden af en skolevej.

Dræbte og alvorligt tilskadekomne børn og unge i trafikken fordelt på alder 2012-2016

Nedenstående er Vejdirektoratets oversigt over, hvor mange børn og unge der er døde eller kommet alvorligt til skade i trafikken i perioden 2012-2016:

  • 6-årige: 21.
  • 7-årige: 20.
  • 8-årige: 26.
  • 9-årige: 34.
  • 10-årige: 29.
  • 11-årige: 38.
  • 12-årige: 41.
  • 13-årige: 58.
  • 14-årige: 91.
  • 15-årige: 92.
  • 16-årige: 221.

Kilde: Vejdirektoratet.

Rådet for Sikker Trafik, Trygfonden og landets kommuner har i fællesskab sat tusindvis af skilte op på skolevejene. Ser du sådan et skilt, ved du, at du er i nærheden af en skole, og så bør du overveje at sænke farten.

– Både de mindre og de større børn kan være meget impulsive og ser ikke altid de biler, der kommer kørende. Det stiller ekstra krav til bilisterne om at være meget opmærksomme og vise ekstra hensyn, når de kører på veje, hvor der færdes børn, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse sendt ud i forbindelse med kampagnen.

Store børn er stadig børn

Hos Rådet for Sikker Trafik gør man bilister opmærksomme på, at det ikke kun er de små børn, man skal holde øje med. “Børn på vej” gælder alle børn, store som små. 10 gange så mange 16-årige børn kommer til skade som seks-årige børn.

Forældre kan lære deres børn at passe på sig selv i trafikken, men det er vigtigt, at forældre holder fast og sikrer sig, at de ældste skolebørn også passer på sig selv.

Ved kontrollerne på skolevejene blev der i den første kontroluge, uge 32, bl.a. konstateret:

– 1.901 hastighedsovertrædelser af den generelle hastighed i byerne og 239 overtrædelser af den skiltede hastighed
– 34 voksne benyttede ikke sikkerhedssele, og i 53 tilfælde var børnene ikke fastspændt
– 13 benyttede mobiltelefon under kørslen

Powered by Labrador CMS