Efter sort kasseeftersyn: Hjort har fundet ni milliarder kr.

I august viste regeringens kasseeftersyn, at SR-regeringen havde »photoshoppet« dansk økonomi. Men nu har Claus Hjort pludselig ni milliarder kroner mere. Det skal han forklare i et samråd.

Claus Hjort-Frederiksen. Foto: Simon Læssøe/Scanpix (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

I august viste regeringens kasseeftersyn, at SR-regeringen havde »photoshoppet« dansk økonomi. Men nu har Claus Hjort pludselig ni milliarder kroner mere. Det skal han forklare i et samråd.

I flere måneder har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) turneret med fortællingen om, at arven efter SR-regeringens økonomiske politik er et akut krav om besparelser.

Et kasseeftersyn i august viste, at der var tre milliarder kroner færre end forventet til finansloven for 2016, og at der var otte milliarder kroner færre i økonomisk råderum frem mod 2020.

Kassen var tom, lod Hjort forstå. Men et nyt svar fra finansministeren til Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht (S), viser, at situationen nu er en anden, skriver Politiko.dk.

For efter at have nedjusteret forventningerne til det økonomiske råderum frem mod 2020 fra SR-regeringens 39 milliarder kroner til 31 milliarder kroner, har finansministeren nu pludselig ni milliarder kroner mere – altså i alt 40 milliarder – at gøre godt med frem mod 2020.

Det er én milliard mere, end SR-regeringen budgetterede med.

Skærer i udviklingsbistanden

Det skyldes især, skriver finansministeren i sit svar, at regeringen skærer i udviklingsbistanden, så den kommer ned på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI). Det giver to milliarder kroner om året.

Ændringerne er dog ifølge ministeren behæftet med »meget stor usikkerhed« og kan ændre sig løbende.

Benny Engelbrecht kalder det for både »grelt« og et »kæmpe problem«, at finansministeren »ikke forholder sig til det faktuelle billede, før vi hiver ham ind i et rum, hvor vi ved, han er underlagt ministeransvarlighed«, siger han til Politiko.dk med henvisning til, at svaret er givet til Folketingets Finansudvalg.

»Når han er blevet spurgt om, hvad råderummet er, har han svaret udenom og i nogle tilfælde helt undladt at svare. Og vi mener også, at han nogle gange har svaret forkert i folketingssalen, fordi han, også efter finanslovsforslaget blev fremsat, har henholdt sig til de 31 milliarder,« siger Engelbrecht.

Lodret uenig

Men hos Venstre er finansordfører Jacob Jensen (V) lodret uenig.

»Hovedårsagen til forskellen fra de 31 milliarder til de 40 milliarder er, at vi nedprioriterer eller tilpasser ulandsbistanden med 2,3 milliarder kroner om året frem mod 2020. Vi træffer politiske valg, der frigiver midler, som vi så har at drive politik for.«

Forstår du, hvis folk undrer sig over, at retorikken indtil nu har været, at kassen er tom, og at den tidligere regering havde photoshoppet dansk økonomi, når I så nu siger, at der er endog større råderum og flere penge at bruge frem mod 2020 end SR-regeringen havde?

»Nej. Slet ikke. Linjen er den fuldstændig samme som hidtil. Intet er ændret. Det, der er ændret, er, at det råderum, som den tidligere regering udstak løfter om, byggede på penge, den ikke havde. Det var det, kasseeftersynet viste, og som gjorde, at vi var nødt til at nedjustere,« siger Jacob Jensen.

Finansministeren skal torsdag eftermiddag forklare ændringen i det økonomiske råderum i et samråd.

Powered by Labrador CMS