Efter tre år i kløerne på IS: Mosul befriet af irakiske styrker

I 2014 indtog IS den irakiske storby Mosul. Efter over otte måneders intensive kampe er byen tilbageerobret.

Søndag er Iraks premierminister Abadi rejst til Mosul for at lykønske styrkerne og erklære byen for befriet fra Islamisk Stat. Foto: Ho/AFP
Udgivet Opdateret

Efter mere end otte måneders hårde kampe og tre års Islamisk Stat-styre har Iraks premierminister, Haider al-Abadi, udråbt sejr over den ekstremistiske gruppe i storbyen Mosul.

Det oplyser Abadis kontor i en pressemeddelelse.

Premierministeren “er ankommet til den befriede by Mosul og har ønsket de heroiske soldater og det irakiske folk tillykke med den store sejr”, står der.

På billeder ses Abadi, der er klædt i sort, give hånd til irakiske soldater, som også på andre videoklip og billeder fejrer nyheden.

Lørdag forlød det, at der kun var “få meter tilbage”, før hele Mosul var under de irakiske styrkers kontrol.

I Mosul, der ligger i ruiner, har der søndagen igennem steget store røgsøjler mod himlen, mens spredte skudsalver og eksplosioner har lydt.

Og kampene lader ikke til at være fuldstændigt ovre. Flere medier rapporterer fortsat om skud og luftangreb på det tidspunkt, hvor den irakiske premierministers kontor udsendte sin meddelelse.

Byen var Islamisk Stats sidste bastion i Irak. Den blev indtaget af den ekstremistiske gruppe i 2014.

Det var i Mosul, at Islamisk Stats kalifat, som strækte sig over landområder i Syrien og Irak, blev udråbt.

I oktober 2016 indledte irakiske styrker med international hjælp fra blandt andet USA og kurdiske peshmerga-krigere en offensiv for at vriste byen fri af jihadisternes kløer.

I januar var den østlige del tilbageerobret af Irak, og i februar blev kampen om den vestlige del indledt.

Det har varet længere end forventet. De irakiske styrker har blandt andet været udfordret af de små, kringlede og tæt befolkede gader i den gamle bydel i Mosul.

Men de sidste par dage har desperationen bredt sig blandt de pressede krigere.

Søndag middag var der meldinger om jihadister som forsøgte at flygte ved at kaste sig i floden Tigris, som deler Mosul i to.

Samtidig begyndte Islamisk Stat at sende kvindelige selvmordsbombere ud med de tusindvis af civile, som flygter fra byen.

Knap en million er indtil videre flygtet fra Mosul siden 2014 – det er omkring halvdelen af den befolkning, der var i byen, før Islamisk Stat indtog den.

Sejren over Mosul markerer dog ikke afslutningen på den trussel, som Islamisk Stat udgør.

Gruppen kontrollerer stadig landområder i Irak, og i Syrien sidder Islamisk Stat fortsat på byen Raqqa.

/ritzau/Reuters

Powered by Labrador CMS