Eiffeltårnet skifter farve: Derfor sker det

Frankrig indledte den internationale brystkræftmåned ved at lade det verdenskendte Eiffeltårnet blive lyserødt.

Udgivet Opdateret

Du har med garanti set billeder af Eiffeltårnet i Paris, som bliver lyst i alskens farver og glitrende står som et triumferende monument for Paris.

Men nu kan du altså godt vænne dig til, at Eiffeltårnet ikke bliver helt ligesom før. I hvert fald ikke i den næste månedstid, men det er der en helt særlig grund til – hvorfor kan du se i videoen over artiklen.

Eiffeltårnet blev bygget helt tilbage i 1889 som en del af verdensudstillingen. Det store monument skulle være et symbol på den industrielle revolution, der væltede ind over hele verden.

Det var ingeniørerne Gustave Eiffel, Émile Nouguier og Maurice Hoechlin samt arkitekten Stephen Sauvestre, der stod bag det ledende arbejde på byggeriet. I alt er tårnet 300 meter højt., men efter at der er blevet påmonteret en radio- og TV-sendemast, så er tårnet altså blevet 321 meter højt.

Men hvad de færreste nok ved om Eiffeltårnet er, at det har dannet grobund for et andet – og om muligt – endnu mere kendt monument. Gustave Eiffel hjalp nemlig med at lave den indvendige stålkonstruktion til Frihedsgudinden. Den kæmpemæssige statue af kobber og jern er godt nok kun 46 meter høj, men den blev altså givet som en gave af Frankrig til USA i 1876 – men statuen stod først klar i 1886.

Powered by Labrador CMS