Eks-spindoktor: Thorning var en elendig leder

Helle Thorning-Schmidt. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

En elendig leder, der ikke forstod hverken at tage hensyn til sine regeringsfæller eller sine egne folketingsmedlemmer.

Så hård er dommen over Helle Thorning-Schmidt (S), den tidligere socialdemokratiske formand og statsminister.

Afsenderen er Claus Perregaard, højtplaceret rådgiver i SF, der var med til at bringe partiet i regering. Han forlod i 2013 sin post og dansk politik i frustration over regeringen, og han er i dag ansat i det private erhvervsliv.

I et interview med Radio24syv taler Claus Perregaard åbent og direkte om Thornings ledelsesstil.

Hun opførte sig, som om hun havde et flertal og ikke var afhængig af alle partier i regeringssamarbejdet, men kørte det, som om hun havde tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens pondus, lyder det fra Claus Perregaard.

»Det var helt åbenlyst, at SF blev alvorligt trynet i langt de fleste sager, og hele stemningen omkring regeringen var præget af, at der var en akse mellem S og R, og SF fik det strøgne mål. Så det betød, at man svigtede de løfter og forudsætninger, som regeringen var valgt på,« siger Claus Perregaard.

Han nævner som eksempel, at regeringen ville arbejde for at styrke menneskerettighederne i udenrigspolitikken:

»Men da udenrigsminister Villy Søvndal kommer med et konkret forslag til ikke at ville samarbejde med udenlandske efterretningstjenester, som benytter tortur, så bliver han banket på plads i løbet af en halv eftermiddag,« siger Claus Perregaard.

Allerede i forarbejdet til regeringsdannelsen gik det galt.

»Jeg siger bestemt ikke, at Socialdemokraterne var skurken, og SF var ofre, men selve kulturen om, at enten er i med, eller også bliver der ikke nogen regering, det var gennemgående allerede i optakten,« siger Claus Perregaard.

Han nævner også sagen om anerkendelse af Palæstina, hvor Socialdemokraterne var i mindretal, men Helle Thorning-Schmidt pressede på til det sidste:

»Der bossede hun igennem til det sidste.«

SF fejlede, men ikke hele vejen. Der var SF-ministre, som gjorde det godt, påpeger Perregaard:

»Der var SF-ministre, som var fuldt ud leveringsdygtige, men den politik, der blev aftalt, i mødekom ikke de enkelte partiers individuelle profiler,« siger Claus Perregaard til Radio24syv.

Powered by Labrador CMS