Eksperter advarer: Tanken om sukker er farlig

Danskerne spiser masser af sukker, men sukkeret fodrer vores dårlige samvittighed og kan give sukkerstress, skriver Samvirke. Ekspert råder til, at vi dropper fokusset på sukker.

Offentliggjort Sidst opdateret

Danmark er en nation af slikmunde. Vi spiser tilsammen 100.000 tons slik og chokolade hvert år, plus kager, sodavand og andre produkter fyldt med tilsat sukker. Et overforbrug af sukker kan utvivlsomt få konsekvenser for helbredet, men den dårlige samvittighed, der følger efter en tom slikskål, er heller ikke god. Den kan nemlig give sukkerstress, skriver magasinet Samvirke i en pressemeddelelse.

En af forklaringerne er, at vi giver sukker for meget opmærksomhed, fortæller Morten Elsøe, der er cand.scient. i molekylær ernæring og fødevareteknologi fra Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter under videoen

– Der er et stort fokus på sukker i ernæringsdebatten, og i dette årti har det været trendy at omtale sukker som synderen. Men flere studier viser, at sukker spiller en ret lille rolle i fedmeepidemien i forhold til fedt, fordi folk i ilande generelt bliver tykkere og tykkere på trods af, at deres sukkerindtag ofte er stabilt eller endda falder. Derfor giver det ikke mening at fokusere så meget på sukker, siger han.

Fokusset på sukker er en kæmpe udfordring for den moderne forbruger, forklarer livsstilsekspert Anne Glad.

– De fleste af os ved godt, at vi ikke bør spise sukker, men vi gør det alligevel og får dårlig samvittighed over det. Den dårlige samvittighed er stressende at leve med. Faktisk er den største udfordring for den moderne forbruger den kognitive dissonans, altså det ubehag, vi føler ved at gøre noget andet end det, som, vi ved, er det rigtige.

Ifølge Morten Elsøe er sukkeret næsten umuligt at holde sig fra:

– Vi er omgivet af fødevarer, der indeholder tilsat sukker. Har man besluttet, at man ikke må spise tilsat sukker, kan en afvigelse fra reglen føles, som om man falder i. Følelsen kan få én til at overspise de søde sager. Man risikerer desuden at ekskludere sig selv fra fællesskabet, hvis man aldrig vil spise noget med tilsat sukker, siger han.

I galleriet over artiklen kan du se nogle af de fødevarer, der indeholder (forbløffende) meget sukker.

Fredagsslik giver børn et unaturligt forhold til sukker

Sukkeret skal ned fra sin piedestal, hvis man vil give sine børn et naturligt forhold til det søde stof.

– Taler man meget om sukker derhjemme, kan det give et overfokus på sukker. Fortæller du for eksempel dit barn, at det først må få slik, efter det har spist broccoli, siger du indirekte, at broccoli smager så dårligt, at barnet skal belønnes for at spise det, og at slik smager så godt, at det tæller for en belønning, siger Morten Elsøe.

Det handler desuden om ikke at skabe en forestilling om knaphed, som også er med til at gøre sukker til noget særligt.

– Må dit barn kun få slik om fredagen, opstår trangen til fredagsslik helt naturligt hos barnet – ikke fordi der reelt er en lyst til slik, men fordi barnet ved, at det kun er om fredagen, det er tilladt at spise slik. Tanken om, at der også er mulighed for at spise slik igen dagen efter, kan få barnet til at stoppe med glubsk at hælde hele slikskålen i munden på én gang.

Det samme gælder i princippet for voksne. De, der har haft en barndom hvor sukkeret er blevet brugt til at trøste eller beskæftige med, har typisk et større sukkerindtag som voksne. Det samme kan gælde for dem, hvor det i barndommen har været helt forbudt at spise søde sager.

To sukker-kategorier

Newsbreak.dk har tidligere beskæftiget sig med sukker, som man opdeler i to kategorier: Tilsat og naturligt, hvoraf det første groft sagt hældes i maden, mens det sidste forekommer naturligt i eksempelvis frugt.

– Men pointen er, at det er de samme sukkermolekyler i forskellig sammensætning, uanset om det er tilsat sukker eller naturligt forekommende. Og sundhedsmæssigt vil det være det samme, siger Preben Vestergaard Hansen.

En forskel kan dog være sukkerkoncentrationen, siger han. Så mens hvidt sukker indeholder 100 procent sukker, indeholder sirup og honning 75-80 procent og vand for resten.

Men i forhold til sundhed er det stort set lige usundt at give sit barn en honningmad som én med hvidt sukker, siger han.

Og så er det misforstået at tale om, at naturligt sukker skulle være sundere. For det hvide, forarbejdede sukker er også naturligt og kommer fra sukkerroer og sukkerrør, siger Preben Vestergaard Hansen.

Deres sødeevne varierer dog, og honning og dadler søder mere end hvidt sukker.

– Så argumentet kan være, at man bruger mindre af det. Men det forudsætter, at man rent faktisk bruger mindre, hvis det skal være mindre usundt, siger han.

Trine Grønlund, der er akademisk ernæringsmedarbejder hos Fødevarestyrelsen, vil heller ikke kalde noget sukker sundere end andet.

– Sukker er sukker, siger hun.

Powered by Labrador CMS