Eksperter advarer: Veganere skal passe på

Særligt én ting skal veganere tage sig i agt for, mener flere eksperter.

Udgivet Opdateret

Flere studier finder en vegansk diæt sund, da den sænker kolesterol-tallet og er beskyttende for hjertet. Men da en vegansk diæt ikke indeholder alle vitaminer, advarer læger nu veganere.

For som veganer er der stor risiko for at lide af vitamin B12-mangel, da det i store træk indtages igennem kosten og i særdeleshed mælk fra dyr, skriver The Guardian.

Artiklen fortsætter efter videoen

Tilsæt B12 til plantemælk

Det er særlig med bekymring om, at veganere ikke får nok vitamin B12 ved at indtage plantemælk, der har lægernes fokus. Derfor kunne en løsning være at tilsætte en ekstra mængde til plantemælk.

– Niveauet bør være højere i plantemælk end det er, som det ser ud nu. Hvis de var tre gange så høje, ville det ikke være et problem, siger Tom Sanders, der er professor emeritus af ernæring og diætetik ved King’s College London.

Generelt lyder anbefalingen altid, at hvis man lever efter en vegansk diæt, så er det vigtigt at tage B12-tilskud.

For snæver forskning

Selv om der allerede nu er en del undersøgelser på området, der indikerer, at en vegansk diæt kan have mange sundhedsmæssige fordele, så er der ikke nær nok forskning på området.

Særligt er det kendskabet til, hvad en vegansk diæt har af helbredsmæssige konsekvenser i det lange løb, der ikke vides nok om endnu, mener eksperter.

Dog vides det, at hvis man lider af mangel på vitamin B12 kan det resultere i alvorlige lidelser.

Men det er ikke kun veganere, der kan blive ramt af sygdommen. B12-mangel er en så udbredt sygdom, at WHO har erklæret den for at være et globalt sundhedsproblem.

Nerveskade, angst og depression

Selv om det tager lang tid at udvikle en mangel på vitaminet B12, så kan det være fornuftigt at holde øje med, om man føler sig ekstremt træt og har mangel på energi. Hvis man derudover også føler, at musklerne bliver svækket, og det er blevet sværere at huske, så kan B12-mangel være grunden.

Manglen på vitamin B12 kan i værste tilfælde være skyld i irreversibel nerveskade, da B12 er afgørende for produktionen af myelin, der beskytter nervecellerne, mens det også kan være skyld i angst, depression og forstyrrelser, der påvirker koordination, balance og tale.

På verdensplan er den mest almindelig årsag til manglen på B12 den autoimmune sygdom perniciøs anæmi frem for kosten.

Har man perniciøs anæmi, lider man af et kronisk lavt niveau af B12. Kroppen producerer et antistof, der modvirker produktionen af intrinsic faktor, der er afgørende for, at kroppen kan optage B12.

Det kan udvikle sig meget alvorligt, da det kan resultere i, at kroppen ikke kan producere røde blodlegemer nok. Ligesom mavesækkens inderside kan blive svækket som følge af den kroniske mavebetændelse astrofisk gastritis.

Kan behandles med B12

Lever man med lidelsen kan den føre meget med sig, som kan være invaliderende for livskvaliteten.

Dog kan vitaminmanglet behandles. Hvis grunden til vitamin B12-mangel er kost, kan det behandles ved hjælp af at få ordineret B12-kosttilskud eller hydroxocobalamin-indsprøjtning.

Når niveauet af B12 er normalt igen, kan det opretholdes ved hjælp af en kost rig på kød, fisk og mejeriprodukter eller andre B12-holdige kilder som morgenmadsprodukter tilsat vitaminer, brød eller plantemælk.

Lider man af perniciøs anæmi, er det en kronisk sygdom, som skal behandles resten af livet. Det behandles oftest med hyppige injektioner omkring hver ottende til tolvte uge.

Powered by Labrador CMS