Ekstremt aktiefald: Mobilgigant er nu værdiløs

HTC er nu værdiløs efter massivt aktiefald. Pressefoto
Udgivet Opdateret

En af de store mobilproducenter, HTC, er nu praktisk talt værdiløs.

Aktien i den taiwanske mobilproducent er faldet så meget, at HTCs markedsværdi nu er mindre værd end de kontanter, som selskabet har stående i banken. Hvis nogen købte alle HTC-aktier, ville selskabet dermed reelt betale køberen for at overtage det hele.

HTC-aktien er siden årsskiftet faldet med 60 procent.

Stort set ingen fortjeneste

Dykket er et nyt lavpunkt for HTC, som i 2008 solgte flere smartphonetelefoner på verdensplan end sin sydkoreanske konkurrent, Samsung, der i dag er verdens største. HTC var dengang den største producent af Android-telefoner. I dag er HTC nede på nogle få procent, selv om HTC-telefonerne – senest HTC One M9 – roses til skyerne af anmelderne.

En væsentlig årsag til den trængte økonomi er, at fortjenesten på smartphonetelefoner er beskeden, hvis man ikke hedder Apple eller Samsung. I juli rapporterede LG Electronics, som er Samsungs sydkoreanske kollega, at det gennemsnitlige overskud pr. solgt telefon er på sølle 8 øre. Presset på priserne ses tydeligst af Samsungs regnskab, hvor indtjeningen falder og falder, selv om også Samsung har lanceret roste, nye telefoner, senest Galaxy S6 og S6 Edge.

Alle er de Android-telefoner ligesom 80 procent af alle smartphones i verden, der leveres fra fabrikkerne, hvor til sammenligning 14 procent kommer med Apples iOS. Derfor forsøger Android-producenterne sig med alle kneb for at skille sig ud fra mængden, og det koster store udviklingsressourcer.

Topchef skiftet ud

6. august meddelte HTC, at der skal skæres ned i bemandingen og mængden af telefoner. HTC vil fokusere på de dyrere telefoner og dermed konkurrere direkte med Apple og Samsung. Hvor mange der skal afskediges, er dog ikke meldt ud endnu.

I marts 2015 blev HTCs topchef gennem ti år, Peter Chou, fyret fra posten, og medstifter af HTC, Cher Wang, tog straks over. Hun har hidtil været bestyrelsesformand.

Oven i de økonomiske problemer døjer HTC nu med afsløringen af, at den nye One Max X-telefon yderst upassende gemmer fingeraftryk, som bruges til at logge på telefonen med, som en ukrypteret fil, som hackere altså let kan få adgang til og misbruge.

Powered by Labrador CMS