Ekstremt smitsom sygdom raser: Så let kan du slippe for smitte

Med nogle enkle huskeregler kan du undgå også at blive offer for sygdommen, der har taget Danmark med storm denne vinter.

Udgivet Opdateret

Andelen af influenzaramte danskere er steget nærmest til himmels denne vinter. Det vurderes, at omkring en million danskere årligt rammes af influenza – både A og B. Ifølge Statens Serum Institut (SSI), der ugentlig følger udviklingen, blev der i uge tre dette år registreret 104 positive for influenza A og 308 positive for influenza B af de i alt 1557 testet i den uge.

“Det er næsten dobbelt så mange positive prøver som i ugen før”, skriver SSI i sit ugebrev udsendt i uge fire.

Siden uge 40 sidste år – altså i 2017 – er der ifølge SSI blevet påvist influenza hos i alt 487 personer, som er eller har været indlagt på hospital. De er delt ud på 171 tilfælde af influenza A of 319 influenza B.

“Af disse patienter har i alt 19 patienter været indlagt på intensivafdeling. De seks patienter med influenza A og 13 patienter med influenza B.”

Rent sjusk

Det er dog forholdsvis let at gøre sig selv mindre modtagelig over for de grumme vira, der medfører influenzaen. Ifølge biolog Maria Balle, der er ansat ved hygiejnevirksomheden Initial, er den væsentligste smittekilde stadig vores hænder.

Hænder kommer dagligt i kontakt med alverdens flader og andre steder, hvor bakterier kan være efterladt af andre mennesker. Derfor er god håndhygiejne ganske essentielt, hvis du heller ikke gider bruge tiden på sofaen under tæppet med hovedpine og snot og snask løbende ud af de fleste huller.

– Mange siger, at de vasker hænder, men gør det kun, når andre ser det. For mange mennesker handler det at vaske hænder om at stikke hænderne ind under hanen et øjeblik. Men der skal varmt vand, sæbe og knofedt til, hvis man vil reducere smittefaren, siger Maria Balle, der i en pressemeddelelse har samlet en oversigt til, hvordan du bedst vasker dine hænder:

Gør hænderne våde, inden du kommer sæbe på.
Vask omhyggeligt hænderne, også ved tommelfingrene, mellem fingrene, på håndryggen, ved fingerspidserne og omkring håndleddene.
Brug varmt vand.
Tør hænderne ordentligt. Er du på et offentligt toilet, så brug så vidt muligt et papirhåndklæde, helst fra en no touch-dispenser.

Fakta om influenza

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen dør mellem 1000-2000 personer årligt på grund af influenza. Er der epidemi af influenza skønnes op mod 20% af den danske befolkning at blive smittet.

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen kan op mod 500 dødsfald potentielt forebygges hvert år, hvis den nuværende vaccinationsdækning hæves til de anbefalede 75%.

Risikogruopperne, der særligt kan drage nytte af en influenzavaccine er ældre, kronisk syge og gravide. Mere end 1.750.000 mennesker vurderes at være at finde i disse tre befolkningsgrupper.

Kilder: Sundhedsstyrelsen. 

I galleriet her over artiklen kan du få andre lette – og solide – tips til at undgå at være influenzaens næste offer. Selv tak.

Powered by Labrador CMS