EL: Flygtninge integreres ikke ved at rydde op på strandene

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Hvis regeringen vil have Enhedslistens stemmer til det netop fremlagte integrationsudspil, må der rigtige job på bordet til flygtninge og nydanskere – og ikke kun »kunstige nyttejob«, som udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) kalder de 30.000 jobforløb, regeringen vil kreere.

»Hvis integrationen skal være effektiv, så er det vigtigt, at der er tale om rigtige job på rigtige arbejdspladser. Hvis man laver en masse kommunale projekter og kunstige nyttejob, hvor 50 flygtninge bliver sat til at rydde op på strandene, så får de netop ikke erfaringer med det danske arbejdsmarked og danske kolleger,« siger Johanne Schmidt-Nielsen i en pressemeddelelse.

Regeringen lægger i sit udspil op til at skabe 30.000 jobforløb, der skal hjælpe flygtninge og indvandrere i enten nyttejob, arbejde med løntilskud eller virksomhedspraktik. Men det er uambitiøst, lyder dommen fra Enhedslisten.

»Jeg savner fokus på arbejdsgivernes ansvar i regeringens udspil. Både offentlige og private arbejdsgivere er desværre alt for dårlige til at åbne døren for flygtninge og andre ledige, som måske ikke kan levere 100 procent fra dag ét. Her er vi simpelthen nødt til at stille nogle krav til arbejdsgiverne. Ret og pligt skal også gælde dem,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun roser dog regeringen for at fokusere på integration gennem arbejdsmarkedet:

»Der er ingen tvivl om, at det er afgørende for integrationen at få et job. At få kollegaer og blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads er en god vej til lære et nyt land og et nyt sprog at kende. Samtidig har langt de fleste mennesker det jo sådan, at de faktisk foretrækker at forsørge sig selv. Det gælder naturligvis også for flygtninge,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forventer, at regeringens netop fremlagte udspil kan træde i kraft 1. juli – men ingen af Folketingets seks øvrige partier har udtrykt udelt støtte.

Powered by Labrador CMS