EL stiller forslag om at bevare krigskommission

Eva Flyvholm (EL). Foto: Facebook.
Udgivet Opdateret

Nye oplysninger om tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens løfte om dansk støtte til Irak-krigen får nu Enhedslisten til at kræve Irak- og Afghanistan-kommissionen bevaret.

Regeringen vil sløjfe kommissionen og begrunder i sit regeringsgrundlag lukningsplanerne med, at forholdene omkring krigsdeltagelsen er »tilstrækkeligt belyst«.

Men Enhedslisten betvivler den påstand, og partiet bebuder, at man vil stille beslutningsforslag i Folketinget om at lade kommissionen fortsætte sit arbejde.

»Det kan ikke passe, at Venstre med et pennestrøg kan få lov til at nedlægge kommissionen,« siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (Ø).

Særligt nye oplysninger om daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens drøftelser om en invasion af Irak med USA, understreger kommissionens berettigelse, lyder det fra Eva Flyvholm.

Ifølge et hemmeligt notat, som Politiken kender indholdet af, mødtes Anders Fogh Rasmussen i marts 2002 – et år før Irak-krigens begyndelse – med den daværende amerikanske viceforsvarsminister Paul Wolfowitz i Pentagon.

Her meddelte Anders Fogh Rasmussen ifølge Politiken, at »Danmark ville til sin tid utvivlsomt yde sin støtte«.

Så sent som 21. januar året efter fastholdt Anders Fogh Rasmussen, at det ikke gav mening at »foretage hypotetiske spekulationer« om en dansk krigsdeltagelse.

Eva Flyvholm er bekymret for, at Anders Fogh Rasmussens indstilling til krigen i Irak, som den fremgår af det hemmelige notat, kan have påvirket udarbejdelsen af det grundlag, som Danmark i sidste ende gik i krig på.

»Hvis Anders Fogh Rasmussen allerede et år inden Irak-krigen lovede, at Danmark ville deltage i krigen, så viser det jo, at han var fuldstændig besluttet på, at Danmark bare skulle følge med amerikanerne i krig uanset hvad. Og det øger jo også bekymringen for, at det endelige grundlag blev produceret til lejligheden,« siger ordføreren.

Powered by Labrador CMS