EL til Dam: Tag ansvar for kærestepenge-kaos

Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Flere kommunalpolitikere vil have Folketingets medlemmer til at gå ind i sagen om gensidig forsørgelsespligt.

Der hersker i øjeblikket så meget kaos i landets kommuner, at arbejdsløse på kontanthjælp behandles vidt forskelligt afhængigt af, hvilken kommune de bor i. Det skriver Avisen.dk.

Nogle kontanthjælpsmodtagere får betalt store beløb tilbage, fordi kommunen har begået fejl. Andre får ikke en krone, selvom deres kommune har lavet præcis den samme fejl.

Enhedslisten er alt andet end tilfreds med situationen. Finn Sørensen, der er partiets socialordfører, har derfor kaldt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i samråd.

– Når man ser ud over landskabet og mængden af fejl, tegner der sig et billede af, at nogen har tænkt, at det bare er de skide kontanthjælpsmodtagere, så der kan vi gøre, som vi vil, siger Finn Sørensen til Avisen.dk.

Han kræver, at beskæftigelsesministeren forholder sig til den forskelsbehandling, der finder sted i landets kommuner. Desuden forlanger Finn Sørensen en kulegravning af hele sagen om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Han har tidligere forsøgt at få ministeren til at udlevere en liste over, hvor mange kommuner der har lavet fejl i sagsbehandlingen, men hverken ministeriet eller Ankestyrelsen har et samlet overblik.

Og han får opbakning fra en ganske anden ende af det politiske landskab. Liberal Alliances beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen, mener, at det rod, der lige nu hersker i kommunerne er regeringens problem.

– Selvfølgelig skal der ikke være forskelsbehandling. Det er ikke et retssamfund værdigt. Men det er regeringen, der skal løse problemet sammen med de partier, som har valgt at afskaffe den gensidige forsørgelsespligt, siger ordføreren til Avisen.dk.

Ude i kommunerne er forvirringen stor. Københavns Kommune nægter at betale penge tilbage til de samlevende, der skal forsørge hinanden, som om de var gift, også selvom sagsbehandlingen har været fuld af fejl.

– Nu sidder kommunerne i saksen, men på Christiansborg er der larmende tavshed. Folketinget plejer ellers gerne at ville blande sig i kommunernes beskæftigelsespolitik, men her blander de sig helt udenom, siger Sisse Marie Berendt Welling (SF), der er medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget i Københavns Kommune og folketingskandidat til Avisen.dk.

Kommunernes Landsforening (KL) har ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i Københavns Kommune nu skrevet et brev til alle kommuner, hvor man anbefaler kommunerne at vente med at tilbagebetale kontanthjælp i de sager, der er fejl i.

Lennart Damsbo-Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne, forstår ikke, at reglerne om gensidig forsørgelsespligt har udviklet sig til så stort et kontanthjælpsrod.

– Jeg synes, at lovgivningen og de vejledninger, der fulgte med, var klare. Men heldigvis har vi Ankestyrelsen, hvor borgerne kan få sagerne prøvet af, siger han til Avisen.dk.

I øjeblikket står det ikke klart, om Ankestyrelsen mener, at arbejdsløse, der har fået fejlbehandlet deres sag, skal have tilbagebetalt deres kontanthjælp eller ej.

– Det er ikke tilfredsstillende, at loven bliver forvaltet så forskelligt i kommunerne. Men jeg har ikke et bud på, hvordan vi kommer videre, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Avisen.dk afventer svar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen.

Powered by Labrador CMS