EL: V og S fører sørgelig asylpolitik

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Udgivet Opdateret

Det er sørgeligt, at Folketingets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne, har indledt et kapløb om, hvem der kan stramme mest på asylpolitikken.

Sådan lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), efter at Venstre har bebudet en reform af asylreglerne. Står det til Venstre, skal det være sværere for flygtninge at få permanent ophold i Danmark, og det er et af hovedelementerne i partiets nye udspil til en reform, der præsenteres tirsdag formiddag klokken 11.

»Jeg synes, det er meget sørgeligt, den måde, Venstre – og for den sags skyld Socialdemokraterne – reagerer på det faktum, at vi ikke siden Anden Verdenskrig har oplevet så mange mennesker være på flugt. Det, de gør, er at kaste sig ind i en konkurrence om, hvem der kan skabe de hårdeste asylregler,« siger Johanne Schmidt-Nielsen til Berlingske Nyhedsbureau.

I dag er reglerne sådan, at man som flygtning kan få permanent opholdstilladelse efter otte år i Danmark, uanset om man taler dansk og har et arbejde eller ej. Venstre vil stille krav om, at flygtninge kun kan opnå permanent ophold, hvis de arbejder, taler dansk og reelt er integrerede, forklarer Venstres partiformand, Lars Løkke Rasmussen (V), til Jyllands-Posten.

Men Venstres reform af reglerne vil ifølge Enhedslisten ikke afholde flygtninge fra at søge mod Danmark.

»Jeg ved ikke, hvad de forestiller sig. Tror Lars Løkke virkelig, at der sidder mennesker i Syrien, som frygter for deres liv, som tænker: Jeg tager til Danmark, for om seks-otte år vil mine muligheder for permanent opholdstillade være på en bestemt måde. Tror han, at de så siger: Nu tager vi et andet sted hen, hvis man strammer på sprogkravet. Det giver ingen mening,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialdemokraterne er ifølge Jyllands-Posten ikke afvisende over for at diskutere »yderligere tiltag« med Venstre. Og det ærgrer Enhedslisten, at regeringspartiet ikke klart vil tage afstand fra forslaget.

»Jeg kan læse i Jyllands-Posten, at Socialdemokraterne erklærer sig åbne over for Venstres forslag, også selv om de ikke har hørt, hvad det går ud på. Jeg synes, det er sørgeligt, at det er Danmarks svar på, at historisk mange mennesker er tvunget på flugt,« siger Enhedslistens politiske ordfører.

Powered by Labrador CMS