EL vil forbyde sprøjtemidlet Roundup

Foto: Roundup.
Udgivet Opdateret

Haveejere bruger det til at tage livet af mælkebøtter og skvalderkål, og landmændene bruger det på markerne, lige inden kornet skal høstes.

Men nu viser nye undersøgelse fra FNs Verdenssundhedsorganisation, WHO, at sprøjtemidlet Roundup »sandsynligvis« kan være kræftfremkaldende.

Det får Enhedslisten til at kræve, at Danmark indfører forbud mod brug af det populære sprøjtemiddel.

»Vi kan se fra adskillige undersøgelser, at meget tyder på, at Roundup er kræftfremkaldende for mennesker. Det er det mest brugte sprøjtemiddel i Danmark og hele verden. Og derfor er vi nødt til at stoppe og få det undersøgt ordentligt i stedet for at blive ved at lade landmænd sprøjte markerne med det her måske ganske farlige stof,« siger Maria Gjerding (Ø), der er folketingskandidat for Enhedslisten og partiets miljøordfører.

Seniorforsker Jonni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse peger ifølge Politiken på, at danske myndigheder ud fra et forsigtighedsprincip bør overveje at forbyde Roundup.

Tvivlen bør komme sundheden til gode

Og netop tvivlen om stoffet bør komme sundheden til gode, lyder det fra Enhedslisten.

»Forsigtighedsprincippet er nødt til at gælde her. Når vi ser gentagne undersøgelser, og når WHO peger på, at det kan være kræftfremkaldende, så skal vi trække i nødbremsen og sige, at nu forbyder vi det og undersøger det nærmere,« siger Maria Gjerding.

Men kan Danmark som EU-medlem overhovedet gå enegang og indføre et forbud?

»Vi har set flere gange, at Danmark har gået enegang og forbudt farlige kemikalier. Nogle gange truer EU med retssager, andre gange gør de ikke. Det er helt nødvendigt, at vi gør det, fordi at befolkningens sundhed er nødt til at gå foran industriens og landbrugets interesser,« siger Enhedslistens miljøordfører.

Hun vil dog ikke gøre sagen til et kardinalpunkt for partiet som krav til at støtte en eventuel rød regering efter folketingsvalget.

»Jeg tror ikke, vi skal kaste os ud i ultimative krav til en eventuelt kommende regering. Det her er noget, vi vil foreslå i den kommende folketingssamling uanset regeringens farve,« lyder det fra Maria Gjerding.

Udover et forbud mod brugen af Roundup vil Enhedslisten også arbejde for et forbud mod import af genmodificeret foder, der har været sprøjtet med Roundup.

Powered by Labrador CMS