EL vil lave dagpenge-pagt med DF og SF

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har udskrevet folketingsvalg. Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Udgivet Opdateret

Der skal ikke blandes blod, men måske spyttes i håndfladerne ved det håndslag Enhedslisten nu opfordrer Dansk Folkeparti og SF til at give.

Enhedslisten ønsker, at de tre partier indgår en såkaldt stemmeaftale inden valget, der sikrer, at partierne efter valget stemmer for en halvering af genoptjeningskravet til dagpenge i folketingssalen.

»Hvis vi gør det, så mangler der kun ét parti, nemlig Socialdemokraterne. Det betyder, at hvis vi kan få Dansk Folkeparti og SF med, så kan Helle Thorning-Schmidt (S), uanset om hun eller Lars Løkke Rasmussen (V) bliver statsminister, sikre, at vi faktisk får en halveret genoptjeningsperiode,« siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Hun mener, Dansk Folkeparti har skiftet holdning til spørgsmålet om dagpenge igen og igen.

»Det er en af grundene til, at jeg synes, det vil være rigtig klogt med en klar aftale før valget,« siger hun.

Enhedslisten frygter, at de Radikale vil spænde ben for at halvere genoptjeningskravet, hvis de sammen med Socialdemokraterne får regeringsmagten efter valget. Derfor lyder endnu en opfordring, at Socialdemokraterne bør droppe de Radikale som partner i en eventuel ny regering.

»Der er et åbenlyst og kæmpemæssigt behov for at løse dagpengeproblemet. Det var højrefløjen, der sammen forringede vores dagpengesystem markant. Dengang sagde man, at folk nok skulle komme i arbejde. Det kom de ikke, og årsagen er, at der mangler arbejdspladser i Danmark. Jeg synes, man skal være politisk tonedøv for ikke at se, at her er et kæmpemæssigt problem, som vi bør løse med det samme,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Socialdemokraterne står stejlt på at vente med at ændre dagpengesystemet, til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til efteråret. Statsministeren har dog tilkendegivet, at systemet skal laves om, men at det ikke må koste flere penge end nu.

Powered by Labrador CMS