Enhedslisten: Det offentlige skal ind i kampen mod skattely

Frank Aaen mener, at det offentlige skal blande sig i skattely. Pressefoto
Udgivet Opdateret

Når private virksomheder tjener penge på at pleje ældre, gøre rent på skoler eller løse konsulentopgaver, kan en del af deres overskud ende i et skattely.

Dermed går Danmark glip af skattekroner, der kunne finansiere velfærd, skriver Ugebrevet A4.

Det skal der sættes en stopper for, mener Enhedslisten. Partiet har derfor fredag et beslutningsforslag til behandling i Folketinget. Ifølge forslaget skal kommuner, regioner og staten kunne fravælge at samarbejde med virksomheder, der har forbindelser til skattely.

Det er simpelthen amoralsk, at skattekroner havner i skattely. Det mener Enhedslistens skatteordfører, Frank Aaen (Ø).

»Når virksomheder gerne vil tjene penge på at udføre noget på det offentliges regning, må virksomhederne selvfølgelig også betale skat i Danmark af deres eventuelle overskud,« siger Frank Aaen til Ugebrevet A4 og fortsætter:

»Hvert år går den danske stat glip af milliarder af kroner som følge af skattely-konstruktioner. Det er at gøre grin med de danske skatteborgere.«

Han gør opmærksom på, at det offentlige er landets største indkøber og derfor kan spille en stor rolle i kampen mod skattely. Alene i 2013 indkøbte kommuner, regioner og staten varer og tjenesteydelser for ikke mindre end 206 milliarder kroner, oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

»Hvis det offentlige får mulighed for at undgå skattelyselskaber, kommer vi et godt stykke videre i kampen mod skattely,« siger Frank Aaen.

Enhedslisten står langt fra alene med sit ønske om at bekæmpe skattely via de indkøb, som det offentlige foretager. Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har udført for Enhedslisten blandt et repræsentativt udsnit af danskerne.

I undersøgelsen svarer ni ud af ti danskere, at de er enige eller overvejende enige i, at »når kommuner, regioner eller staten udbyder opgaver til private virksomheder, bør der stilles krav om, at virksomheden betaler dansk skat og ikke sender eventuelt overskud i skattely«.

Opbakningen er massiv fra vælgerne, uanset om de stemmer på partier i blå eller rød blok. 87 procent af vælgerne fra blå blok går ind for forslaget, mens det samme gælder for 96 procent af vælgerne fra rød blok.

»Danskerne har fået nok af, at især multinationale selskaber slipper af sted med at udnytte skattely,« vurderer Frank Aaen.

I Folketinget har Enhedslisten stor opbakning fra SF. Det fortæller SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF).

»SF bakker op om retningen i forslaget. For eksempel er vi som samfund til grin, når vi ved udbud af offentlige opgaver bliver tvunget til at vælge virksomheder, som med sikkerhed benytter sig af skattely,« siger Lisbeth Bech Poulsen til Ugebrevet A4.

Mindre positive toner lyder fra Socialdemokraternes erhvervsordfører, Thomas Jensen (S).

»Enhedslisten skal have tak for at sparke en åben dør ind i forhold til bekæmpelse af skattely. Vi stemmer dog imod forslaget, da vi ikke ser nogen grund til at pålægge regeringen mere, end den allerede er i fuld gang med,« siger han.

Og Venstre afviser beslutningsforslaget fra Enhedslisten, oplyser partiets skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V).

»Det er en opgave for Skat at sikre, at virksomheder betaler den skat, de skal. Vi skal ikke ud i, at man i hver af de 98 kommuner skal til at lave særskilte vurderinger af virksomheders skatteforhold. Det er Skat, som har kompetencerne og muligheden for at tage den store hammer frem, hvis der bliver snydt,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB

Powered by Labrador CMS