Europæisk land beder USA om atomvåben
Polens præsident har talt med særlig udsending fra USA om placering af atomsprænghoveder i Polen
Polens præsident, Andrzej Duda, har opfordret USA til placere atomvåben i det østeuropæiske land.
Det siger den polske præsident torsdag i et interview med avisen Financial Times.
- Natos grænser blev flyttet mod øst i 1999. 26 år senere bør der også ske en ændring af Natos infrastruktur mod øst. Det er indlysende for mig, siger Duda til mediet og tilføjer:
- Jeg tror ikke kun, at tiden er inde, men at det også ville være mere sikkert, hvis de våben allerede var placeret her.
Medlem i 1999
Polen blev sammen med Tjekkiet og Ungarn indlemmet i forsvarsalliancen i 1999.
Formålet med at omplacere de amerikanske atomsprænghoveder er ifølge Duda at afskrække en fremtidig russisk aggression.
Den polske præsident fortæller, at han har diskuteret forslaget med USA's særlige udsending for Ukraine og Rusland, Keith Kellogg.
Det fremgår ikke, hvordan Kellogg tog imod forslaget.

Genoplive et henlagt projekt
Duda fortæller til Financial Times, at han håber at kunne genoplive et henlagt projekt om udveksling af atomvåben, som han uden held præsenterede for den tidligere amerikanske præsident Joe Bidens administration i 2022.
Hvor amerikanske atomvåben i fremtiden eventuelt skal placeres i Polen, vil være op til den amerikanske præsident, Donald Trump, lyder det fra Duda til Financial Times.
Der er i Polen en stigende bekymring for, at Rusland kommer stærkest ud af forhandlingerne om at afslutte krigen i Ukraine. En forhandling, som den amerikanske præsident har sat sig i spidsen for.
Atomvåben i flere lande
USA har udstationeret atomvåben i flere europæiske lande, der er medlem af Nato. Våbnene er placeret i Tyskland, Belgien, Italien, Holland og Tyrkiet.
Frankrig og Storbritannien er de eneste lande i Europa, der råder over deres egne atomvåben.
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, meddelte i sidste uge, at han har besluttet "at åbne den strategiske debat om beskyttelse af vores allierede på det europæiske kontinent gennem vores (nukleare) afskrækkelse".
Han åbnede dermed diskussionen om at lade den franske atomparaply omfatte andre europæiske lande.
Der er også placeret atomvåben på belarusisk jord. Der er dog ikke tale om amerikanske atomvåben, men russiske. Belarus er en af Ruslands nærmeste allierede.