Eventyrlysten klatrer fanget i hule på Mount Everest: Ville bestige bjerget ulovligt

Han havde ikke råd til en tilladelse til at bestige verdens højeste bjerg. Derfor valgte han at tage turen selv og undgå de andre bjergbestigere.

Klatreren blev fanget uden en klatretilladelse. Nu står han til at få en bøde, der er dobbelt så dyr som tilladelsen.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Udgivet Opdateret

Alle ved, at det er farligt at sætte sig for at bestige Mount Everest. Mindre kendt er det, at det også er en dyr fornøjelse.

Udenlandske klatrere, der vil bestige det 8.848 meter høje bjerg er nemlig nødt til at betale Nepals regering 71.000 kroner for at få en tilladelse til at bestige bjerget. Men en eventyrlysten sydafrikaner ville gerne kunne bryste sig af at have besteget verdens højeste bjerg uden at betale for det. Eneste problem er, at han blev fanget på vej op. Det skriver Yahoo! News.

Gemte sig fra de andre

43-årige Ryan Sean Davy havde klatret selv hele vejen til en lejr, der ligger i 6.400 meters højde. Desværre for sydafrikaneren blev han opdaget af myndighederne, mens han gemte sig i en hule.

– Jeg så ham alene tæt på base camp, så jeg gik hen mod ham, men han løb væk, fortæller Gyanendra Shresth der er embedsmand i Nepal, og fortsætter:

– Jeg fulgte efter ham sammen med en ven og fandt ham gemme sig i en hule tæt på. Han havde camperet et isoleret sted væk fra de andre for at undgå embedsmænd fra regeringen.

“Jeg var løbet tør for penge”

På Facebook har Davy senere forklaret, hvorfor han gjorde, som han gjorde. Han indrømmer også, at hans eventyr på Everest er endt meget uheldigt.

– Den her nyhed vil sikkert gøre mange sure på mig og jeg håber virkelig, I vil tilgive mig, skriver Davy på Facebook og fortsætter:

– Jeg vil være ærlig og skrive, at da jeg kom til base camp havde jeg ikke nok penge til en tilladelse, da jeg var stødt ind i uforudsete omkostninger på vejen. Jeg havde heller ikke fået lov til at klatre uden et firma, da jeg ikke havde nok erfaring.

Risikerer at komme i fængsel

I sit opslag skriver Davy også, at han skammede sig over ikke at have penge nok til en tilladelse, efter al den forberedelse og hjælp han havde fået fra andre. Det var for ydmygende at vende om på grund af et stykke papir. Derfor tog han chancen og brugte resten af sine penge på udstyr og træning ved at klatre på de omkringliggende bjerge for at akklimatisere, så han var klar til Everest.

– Desværre blev jeg fanget af myndighederne, efter jeg havde klatret 7.315 meter. Firmaerne bag klatreekspeditionerne har ikke tid til folk uden penge, så nogen anmeldte mig, fortæller Davy i sit opslag.

Han fortæller også, at hans pas er blevet konfiskeret og han bliver sendt til Katmandu, hvor han står overfor en straf og kan risikere fængsel.

– Jeg er så ked af, at jeg har svigtet alle dem, der støttede mig. Men tro mig når jeg siger, at jeg vil finde en måde at afslutte det, jeg har startet, afslutter Davy.

Bandlyst fra Nepal i flere år

Mount Everest i tal

288 er døde på verdens højeste bjerg. Mange af ligene ligger stadig på bjergsiden den dag i dag..

1953 er det år, hvor de første mennesker besteg Everest. Det var Edmund Hilary og Tenzing Norgay der først så den fantastiske udsigt fra bjergets top.

13 år var amerikanske Jordan Romero, da han som den yngste nogensinde besteg Everest.

80 år var japanske Yuichiro Miura da han besteg Mount Everest. Det gjorde ham til den ældste person nogensinde til at klatre bjerget.

4042 mennesker havde i 2014 nået toppen af verdens højeste bjerg.

21 gange har Apa Sherpa og Phurba Tashi Sherpa besteget Everest. Det er rekorden for, hvor mange gange den samme person har nået toppen af bjerget.

måneder er den gennemsnitlige tid, som det tager at bestige Mount Everest.

Kilde: Wikipedia & BMC.

Men det kan godt blive svært for Davy at opfylde sin drøm om at bestige Mount Everest. Han risikerer nemlig at få et indrejseforbud til Nepal i fem år eller få et 10-årigt forbud mod at klatre i landet. Han vil også få en bøde på 142.000 kroner. Det dobbelte af hvad tilladelsen koster.

Davy har fortalt myndighederne, at han ikke har råd til en flybillet fra Everest til Katmandu for at hente sit pas. En af Davys venner prøver at hjælpe ham ved at starte en indsamling.

Powered by Labrador CMS