Falske betjente på spil: Sådan gør de

To ældre borgere er blev narret af falske betjente.

Udgivet Opdateret

Svindlerne bliver frækkere og frækkere i deres forsøg på at lokke penge ud af godtroende borgere.

Det må en ældre mand fra Nordsjællands Politikreds erfare.

Han blev fuppet af en falsk betjent, der forinden havde gjort noget af et forarbejde.

Det fortæller Nordsjællands Politi på sin Facebook-side.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver kontaktet af politiet. Eller en, der udgiver sig at være fra politiet).

Artiklen fortsætter under videoen

“I vores hverdag oplever vi heldigvis, at langt de fleste borgere følger vores anvisninger og gør, som vi beder dem om. Det er vi naturligvis glade for – og så alligevel… Vi oplever nemlig også, at en særlig gruppe borgere er så lovlydige og autoritetstro, at de bliver franarret deres penge. Det er den generation, som er vokset op med, at man ikke stiller spørgsmål til politiet – eller andre myndighedspersoner”, starter opslaget.

Forleden blev en ældre mandlig borgerher i kredsen kontaktet af en person, der over telefonen udgav sig for at være ansat hos politiet.

Denne person ville sende sin kollega hjem til manden for at undersøge en sag om hvidvaskning af penge.

Da det kort tid efter bankede på døren hos borgeren, troede han, at det var politiet, der var dukket op og lukkede uden videre den mand ind, som stod uden for døren.

Ingen legitimation, ingen spørgsmål

Manden viste ingen legitimation, og borgeren satte ikke spørgsmålstegn ved det. Han havde tillid til, at det var politiet, for det havde han jo lige fået at vide i både telefon og af manden i døren, at det var.

Her opfordrer Nordjællands Politi borgerne til at være en smule “mindre autoritetstro og lidt mere Rasmus Modsat”.

“For vi kunne aldrig finde på at banke på døren og undlade at vise et legitimationskort eller på anden måde godtgøre, at vi er fra politiet. Vi vil heller aldrig bede dig om at udlevere dit dankort, Nem-Id eller koder hertil. Og vi beder heller aldrig om at få udleveret penge eller andre ting uden at give dig en officiel kvittering”, skriver politiet.

Men alt det tænkte den ældre borger ikke over.

“For han er vokset op med ikke at stille spørgsmål til en autoritet som politiet. Så han udleverede et større kontantbeløb og sit dankort til manden, som efterfølgende hævede penge fra borgerens konto”, står der videre i opslaget, der slutter med opfordring til yngre familiemedlemmer om at dele, fortælle og tage en snak med de ældre i familien.

Endnu en falsk betjent

Næppe var ‘blækket’ i ovenstående advarsel blev tørt, før en anden politikreds – Midt- og Vestsjællands Politi – i sin døgnrapport kan berette om en sag, der ligner ovenstående til forveksling.

Tirsdag klokken 16.21 anmeldte en 84-årig kvinde fra Greve, at hun omkring klokken 16.00 var blevet kontaktet af en kvinde fra et hemmeligt telefonnummer, som oplyste at hun ringede fra politiet.

Den falske betjent, som kaldte sig ”Camilla”, forklarede den 84-årige at politiet havde ransaget en lejlighed hos en bankansat, hvor de var stødt på den 84-åriges oplysninger.

”Camilla” spurgte ind til hvilke værdigenstande den ældre kvinde havde og sagde at en betjent ville komme forbi hendes adresse.

Efter omkring en halv time bankede det på den 84-åriges dør og en mand, som sagde han var betjent stod foran døren. Anmelderen bad om at se mandens politiskilt, men det kunne han ikke fremvise, så hun ville ikke lukke ham ind.

Manden var meget overbevisende og forklarede at han kom fra en teknisk afdeling. Det lykkedes ham at overtale kvinden til at lukke sig ind, hvor han forklarede at de skulle bruge hendes kreditkort og kode for at sikre hende penge. Han bad desuden om at se alle hendes værdigenstande i form af smykke og kontanter.

Efter at have været i hendes hjem i omkring to timer forlod han stedet med hendes kreditkort og kode. Kvinden fattede mistanke til episoden og ringede med det samme til sin søn, som sagde hun skulle anmelde sagen og spærre sit kort.

En patrulje blev sendt til stedet for at afhøre den 84-årige til sagen. Hun havde på anmeldelsestidspunktet ikke konstateret nogen hævninger fra sin konto.

Den falske betjent beskrives som: Mand, dansk af udseende, 25-35 år gammel og 170-175 centimeter høj. Han var hvid i huden og havde brunt, kort og krøllet hår. Han talte dansk og var iført mørkt tøj.

Har du oplysninger i en af sagerne, kontakt politiet på telefonnummer 114.

Powered by Labrador CMS