Farlig allergi bliver mere og mere udbredt

Forskere rundt i verden prøver at finde ud af, hvorfor.

Ifølge BBC kommer der flere og flere fødevareallergikere til. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Du er ikke alene, hvis du er allergisk overfor en eller flere former for fødevarer. Faktisk er der noget der tyder på, at der kommer flere og flere fødevareallergikere til. Man ved bare ikke, hvorfor.

BBC skriver, at eksperter på den ene side har svært ved at sige, hvorfor det er sådan, men at de på den anden side godt kan sige, at antallet af fødevareallergikere stiger på verdensplan. Det er et emne, det er svært at sige særlig meget konkret om, da det er et svært emne at forske i, men noget viden er der blevet indsamlet.

BBC har talt med Kari Nadeau, ekspert i allergier fra universitetet i Stanford, og hun siger, at antallet af fødevareallergikere i verden er steget fra 3% i 1960 til omkring 7% i 2018. For de fleste fødevareallergikere er allergien mest af alt en irritation i dagligdagen, men for nogle få er allergien forbundet med livsfarlige konsekvenser.

Hjertestop

BBC skriver, at en mild allergisk reaktion kan føre til fænomener som kløe og mavepine. Det er noget helt andet med de mere voldsomme reaktioner, der ifølge BBC har ramt flere og flere, som årene er gået.

Den stærkeste allergi-reaktion, man kan opleve, kaldes anafylaktisk shock, eller allergisk shock. Ifølge Sundhed.dk sker den voldsomme reaktion ved at et stof, man reagerer mod, bliver bundet til, og ødelægger, en type celler i kroppen, der kaldes mastceller. De ødelagte mastceller frigiver så en række stoffer, der giver den kraftige reaktion.

Bliver man ramt af et anafylaktisk shock, kan hud- og slimhænder hæve op. Der kan samle sig væske under huden, rundt om øjnene og andre steder. Huden kan rødme, og blodtrykket kan falde kraftigt.

Ifølge Sundhed.dk betyder hævede slimhinder snævre luftveje, og kombineret med svigtende blodomløb, kan man få problemer med at trække vejret, og man kan føle, at man er ved at blive kvalt. Et anafylaktisk shock kan føre til både besvimelse og hjertestop, og hos Sundhed.dk antager man, at der forekommer cirka 150 af sådanne anfald hvert år.

Ukendt årsag

Mens eksperterne mener, at flere oplever fødevareallergi, og at flere allergikere oplever voldsomme reaktioner på deres allergi, er der stadig noget, man ikke kan forklare. Man ved nemlig ikke, hvorfor tallene stiger. Kari Nadeau siger til BBC, at vi som samfund er blevet mere bevidste om, at allergier findes, men at øget bevidsthed ikke er årsagen til, at der findes flere allergikere.

Og mens forskerne stadig forsøger at finde svar på de spørgsmål, må allergikere leve videre i fare for, at de en dag får en allergisk reaktion så voldsom, at den kan true dem på livet.

 

Powered by Labrador CMS