Farlig bakterie: Sådan må du aldrig spise salat

Madbakterien yersinia enterocolitica kan give en voldsom omgang madforgiftning - og du kan risikere at få den, hvis du ikke skyller dit bladgrønt, før du spiser det.

Man kan risikere at blive forgiftet af bakterien yersinia enterocolitica, hvis man ikke skyller bladgrønt før brug. KLIK VIDERE OG SE, HVILKE FØDEVARER DU ALTID SKAL SKYLLE FOR BRUG. Arkivfoto.
Man kan risikere at blive forgiftet af bakterien yersinia enterocolitica, hvis man ikke skyller bladgrønt før brug. KLIK VIDERE OG SE, HVILKE FØDEVARER DU ALTID SKAL SKYLLE FOR BRUG. Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Det er ikke for sjov, at det varmt anbefales, at man skyller alle frugter og grøntsager, inden man spiser dem – og en af de vigtigste årsager til det, hedder yersinia enterocolitica.

Selvom bakterien ifølge sundhed.dk oftest vil smitte via forkert tilberedt svinekød, er der også risiko for, at man får bakterien indenbords, hvis man ikke har hygiejnen ved rå bladgrønt i orden.

Det skriver Statens Serum Institut.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet gik det i 2019 ud over en gruppe på 20 danskere som måtte lægge sig syge med den frygtede tarmbakterie.

Først mistænkte Statens Serum Institut, at svinekød var smittekilden – men det viste sig senere at være frisk spinat fra udlandet solgt i Netto.

”Vi er meget glade for, at vi har kunnet pege på en smittekilde. Selvom udbruddet er overstået, kan vi bruge denne viden til at forebygge, at det sker igen. Det er også en god anledning til at huske forbrugerne på, at bladgrønt altid skal vaskes grundigt, inden man spiser det”, sagde epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse i forbindelse med sygdomsudbruddet dengang.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke frugter og grøntsager du altid bør skylle.

Symptomer på yersinia enterocolitica

Ifølge Statens Serum Institut lever bakterien naturligt i tarmen hos især grise men også andre dyr.

Symptomer på, at man har fået madforgiftning af yersinia enterocolitica, er almen utilpashed, diarré, ondt i maven, kvalme, opkastninger og feber.

Mavesmerterne kan være så kraftige, at de kan forveksles med blindtarmsbetændelse.

Der findes ikke som sådan en behandling, men der dog vigtigt, man sørger for at få nok væske, mens symptomerne står på for at undgå dehydrering.

FAQ:

Hvad er yersinia enterocolitica?

En tarmbakterie, der findes naturligt hos dyr.

Hvordan smitter bakterien?

Bakterien smitter oftest via forkert tilberedt svinekød – men den kan også smitte fra uvasket bladgrønt.

Hvad kan man gøre for at undgå yersinia enterocolitica?

Vask altid bladgrønt – og sørg for at tilberede svinekød med den rette varme.

Hvad er tegn på smitte?

Almen utilpashed, diarré, ondt i maven, kvalme, opkastninger og feber.

Powered by Labrador CMS