Farlig sprøjtegift: Her skal du vælge dansk frugt og grønt

Forbrugerrådet Tænk har udpeget 10 typer af frugt og grønt, hvor du får mindst sprøjtegift, hvis du vælger dansk.

Udgivet Opdateret

Som forbruger er klogest at undgå at få for mange pesticider.

Frugt og grønt fra den konventionelle fødevareproduktion er ofte sprøjtet – men du kan mindske dit indtag af pesticider væsentligt, hvis du køber danskproduceret frugt og grønt.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk.

– Går man efter det konventionelt producerede, så vælg dansk. Det har generelt mindre indhold af sprøjtemiddel end udenlandsk frugt og grønt, har Anja Philip, Forbrugerrådet Tænks formand, tidligere udtalt.

Ifølge rapporten “Pesticidrester i fødevarer 2017” har undersøgelser vist, at der er flere rester fra sprøjtemidler i frugt og grønt fra udlandet end i det danske.

I galleriet ovenfor kan du se de 10 typer frugt og grønt, hvor Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at man køber dansk.

Vælg økologisk

Helt generelt er det også en god idé at vælge økologisk, hvis du vil skære ned på antallet af pesticider ifølge Forbrugerrådet Tænk.

Økologisk frugt og grønt er ikke sprøjtet med sprøjtemidler – bortset fra få undtagelser. Vælg derfor økologisk frugt og grønt, hvis du vil skære ned på sprøjtemidlerne,” skriver Tænk på rådets hjemmeside.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Derudover er det en god idé at skrælle dine frugter og grøntsager i det omfang, det er muligt.

Hvorfor anvendes pesticider?

null

– Afhængigt af afgrøde og pesticidkombinationen kan man reducere indholdet mellem 50 og 90 procent ved at fjerne skrællen. For jordbær, vindruer og æbler kan op til halvdelen vaskes af, har Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttets Afdeling for Risikovurdering og Ernæring tidligere udtalt til Ritzau.

Powered by Labrador CMS