Fingrene væk: De dør hjemme hos dig

Lad de vilde blomster vokse i naturen, lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen.

Udgivet Opdateret

Opgravning af fredede planter skader biodiversiteten og ødelægger naturoplevelsen for andre. Og så er det i øvrigt forbudt.

Så kort kan det siges.

Og det gør Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse, hvor den dog også uddyber synspunktet.

Det er flere episoder inden for få uger, hvor der er stjålet blomster fra naturen, der har fået Miljøstyrelsen til tasterne.

“Man skal nyde de vilde blomster, hvor de vokser, og ikke tage få dem med hjem”, skriver den.

I sidste uge meldte Kolding Kommune et tyveri af op mod 100 orkidéer af arten maj-gøgeurt til politiet.

Planterne var blevet gravet op fra en eng, og stort set hele den lokale bestand var væk.

– I sidste uge stod her over 100 Maj-gøgeurter, som var på vej i blomst. Men i går var de væk alle sammen. Nu er her bare en masse huller. Der er kun efterladt få planter, og der vil gå mange år før bestanden vil være af samme størrelse som før, sagde biolog Line Ankjær fra Kolding Kommunes By- og Udviklingsforvaltning i den forbindelse.

Symbiose

Der er rent faktisk – ud over det kriminelle – en ganske god grund til at lade planterne være:

– Orkideerne er meget specielle blomster, der lever i en tæt gensidig afhængighed, såkaldt i symbiose med nogle bestemte svampe i jorden. Det er kun få steder, at symbiosen fungerer, og det er den biodiversitet, man smadrer, når man graver planterne op, siger biolog Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsen.

Sjældne planter dør i fangenskab

Tidlige i april kom det frem, at en stor del af bestanden af den sjældne art opret kobjælde var blevet gravet op i Nationalpark Mols Bjerge.

– Det er lidt af en gåde, hvorfor folk graver de sjældne planter op. Ofte vil det være næsten umuligt at få planterne til at overleve, fordi de er så specialiserede og kræver helt særlige forhold, siger Julian Dons Henriksen.

Nabohjælp i naturen

Det bedste middel til at beskytte planterne i naturen kan vise sig at være et nysgerrigt spørgsmål.

– Hvis man ser nogen grave planter op, så kan man venligt spørge, om folk faktisk har fået lov. For uden en tilladelse er det ikke i orden, og det kan man jo godt fortælle. På den måde kan man bidrage til at passe på naturen, siger Julian Dons Henriksen.

Det er ikke kun fredede planter, man ikke må fjerne. Reglerne forbyder opgravning af alle planter, uden tilladelse fra lodsejeren.

Artsfredningsbekendtgørelsen fastslår desuden, at hvis man køber fredede plantearter – og i øvrigt også dyr – så skal sælger kunne dokumentere, at de ikke er taget fra naturen.

Læs mere om fredede arter på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS