Fjern saltskjolder fra dine sko med fløde, sæbe og eddike

Sne, sjap og salt kan sætte sig som en saltrande på skoene, men går man ud i køkkenet, kan man finde ting, der kan få saltskjoldene til at forsvinde.

Klik igennem galleriet for at få tips til, hvordan du bedst hjælper dine sko i sne og kulde.
Klik igennem galleriet for at få tips til, hvordan du bedst hjælper dine sko i sne og kulde.
Udgivet Opdateret

En sibirisk kuldebølge har i de seneste dage lagt sig over Danmark og kastet kuldegrader ind over hele det ganske land.  Mange steder er gader og stræder blevet saltet for at sikre fremkommeligheden, men er ens sko eller støvler ikke blevet imprægneret, kan der sætte sig hvide saltskjolder på fodtøjet. Så hvordan kan man fjerne saltskjolder fra sine sko?

Heldigvis er der flere metoder, der virker til at få fjernet de grimme skjolder, fortæller formanden for Danmarks Skomagerlaug, Sten Røhl.

Piskefløde fjerner saltet

– Produkter med collonil carbon (imprægnering, red.) renser det hele af, og så kommer det ikke igen. Det virker meget effektivt, siger Sten Røhl.

Men også et gammelt husråd kan fjerne skjolderne, fortsætter han.

– Piskefløde har faktisk også en evne til at trække salt væk fra skoene. Det kan man duppe på, siger han.

– Bruger man vand og sæbe kan det nogle gange efterlade saltrande tilbage, men bruger man en hård neglebørste også, så er det fint, lyder det fra Sten Røhl.

Eddike fjerner kalk

Også gør-det-selv-rådgiveren Kuno Bonne, der er indehaver af handyman.dk, bruger et gammelt husråd, hvis man vil fjerne saltskjolder fra sine sko:

– Lagereddike, som egentligt er et syreprodukt, nedbryder kalk, som også kan sætte sig, siger han og fortsætter:

– Der skal ikke særligt meget til, men man skal være opmærksom på lige at tjekke, om skoene kan tåle eddike, lyder det fra Kuno Bonne.

Man skal som tommelfingerregel bruge en femtedel lys eddike blandet op med fire femtedele lunt vand – eventuelt med en lille smule opvaskemiddel i.

Sørg for dine sko ikke er “tørstige”

Kuno Bonne anbefaler at lave en test på et lille stykke af skoen, inden man behandler hele fodtøjet.

Put lidt af blandingen på et lille stykke, der sidder bag snørebåndet, for at se, om materialet reagerer på eddikebehandlingen, når det tørrer.

Ser det fint ud, kan man smøre blandingen på hele skoen og bruge en børste til at gnubbe det ind.

Det skulle gerne få saltskjolderne til at forsvinde, siger Kuno Bonne.

– Med lædersko er det også en god idé at forebygge ved at give det læderfedt, siger han og fortsætter:

3 tips til at pleje dine sko

1. Imprægnér altid dine sko, med mindre det er sneakers, der ikke er af læder og laksko. Husk at imprægnere dem, inden du bruger dem første gang.

2. Skift sko hver dag, da skoene gennem dagen bliver fugtige af din fodsved. Skoene har brug for ca. 24 timers tørringstid.

3. Hvis skoene blive gennemvåde, må du ikke tørre dem på et varmeapparat eller lignende. Så risikerer du nemlig, at læderet udtørrer og slår revner.

Kilde: Euroman

– Jo mindre skoene kan drikke, jo mindre bliver de skadet. Så hvis de er mættet med noget andet, drikker de ikke så meget sne med salt i, forklarer Kuno Bonne.

Klik igennem galleriet ovenover for at få flere tips til, hvordan man kan fjerne saltskjolder fra sine sko.

Kilde: Kuno Bonne, handyman.dk.

Powered by Labrador CMS