Flere danske forældre vælger børn med Downs til
Over de seneste år er en tendens overraskende vendt

For kun få år siden lød det, at der i Danmark snart ikke ville blive født flere børn med Downs syndrom.
Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen i 2004 indførte retningslinjer, der gav alle gravide ret til doubletest og nakkefoldsscanning, der kunne afsløre de fleste tilfælde.
Det førte til et stort fald i antallet af nyfødte med Downs syndrom. Men tendensen er nu vendt, skriver BT.
For i både 2014 og 2015 valgte kun to kvinder at føde et barn, de havde fået at vide med stor sandsynlighed ville blive født med kromosomfejlen. I 2016 var tallet steget til ni og i 2017 valgte hele 13 kvinder at fortsætte deres graviditet, selvom fosteret havde fået konstateret Downs syndrom.
I alt blev der født 27 danske børn med Downs i 2017 – hvoraf cirka halvdelen af forældrene var bekendt med det på forhånd.
Resten skyldes ifølge BT blandt andet, at ikke alle tager imod tilbuddet om nakkefoldsscanning eller ønsker en moderkagebiopsi, hvor der er lille risiko for abort.
At leve med Downs syndrom
Ifølge Landsforeningen Downs Syndrom har en række medicinske fremskridt gjort, at børn med Downs i dag bliver omkring 60 år gamle i gennemsnit.
I foreningens pjece “Tillykke, du er gravid” skriver foreningen, at ethvert menneske, der fødes med Downs er forskelligt:
– Der er fysiske og intellektuelle forsinkelser fra fødslen, men der er mange udviklingsmuligheder og potentialer hos mennesker med Downs syndrom, der er umulige at forudsige for den enkelte.
Det bakkes op af de faglige råd på Sundhed.dk. Det anbefales blandt andet også, at langt de fleste børn, der fødes med kromosomfejlen går i almindelige børnehaver og skoler, og så supplerer med specialundervisning tilrettelagt den enkelte.
Mange med Downs kan bo selv i beskyttede boliger med hjælp fra det offentlige. De vil typisk have en hverdag der foregår i et beskyttet værksted eller lignende tilbud.