Flere pølser tilbagekaldt: Du kan blive alvorligt syg

Flere slags pølser fra Deli Drengene kan indeholde Listeria, da det er konstateret hos produktionsvirksomheden, der laver pølserne.

Udgivet Opdateret

Flere varianter af pølser tilbagekaldes, fordi de kan indeholde listeria. Det skriver Fødevarestyrelsen.

Der er tale om forskellige pølser fra Deli Drengene ApS.

Pølserne er blevet solgt i Dagligvare- og specialbutikker landet over.

Syv varianter kaldes tilbage

Der er tale om syv slags pølser fra Deli Drengene, der kaldes tilbage.

Artiklen fortsætter efter videoen

Det er Koldrøget snackpølse krydret a’la Tyskland (50 gram, 100 gram og 160 gram), Koldrøget ølpølse krydret a’la Tyskland (500 gram), Koldrøget snackpølse med chili (500 gram) og Koldrøget snackpølse med delikate krydderier (100 gram og 160 gram).

Men også Koldrøget snackpølse delikat med hvidløg (100 gram og 160 gram), Koldrøget snackpølse med emmentaler ost (100 gram) og Koldrøget ølpølse med markant smag af rød chili (50 gram og 500 gram).

Risiko for listeria

Da der er konstateret listeria i produktionsvirksomheden, kan der være risiko for, at de syv varianter af pølser også indeholder listeria.

Listeria er en miljøbakterie, som ofte er tegn på, at produktet ikke har været varmet nok op, da listeriabakterier dør ved varmebehandling over 75 grader celsius.

Listeria kan give sygdommen listeriose, som er sjælden, men meget alvorlig. I værste tilfælde er den livstruende.

Ifølge Fødevarestyrelsen bliver cirka 50 personer om året syge af listeria. I 2014 var der 92 på grund af et større sygdomsudbrud fra rullepølse.

Solgt landet over

Pølserne fra Deli Drengene er blevet solgt i Dagligvare- og Specialbutikker landet over.

Newsbreak.dk har forsøgt få kontakt til Deli Drengene, men det har ikke været muligt.

Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt eller kassere pølserne.

Listeria

 • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
 • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
 • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
 • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
 • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
 • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
 • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
 • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
 • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
 • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
 • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Powered by Labrador CMS