Flere rejsende fra Danmark opfører sig mystisk

Flere og flere tager danske dagpenge med til udlandet og vender tilbage igen til Danmark uden job, viser ny rapport. Tallene vækker bekymring og frygt for misbrug hos flere parter.

De mange rejsende vækker bekymring flere steder. Genrefoto.
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvert år rejser både danskere og udlændinge til udlandet med danske dagpenge for at søge arbejde. I hvert fald på papiret. Det skriver Fagbladet 3F.

For tre ud af fire af dem kommer tilbage til Danmark igen uden arbejde. Fra nogle lande er det stort set alle, der vender tilbage igen – ledige. Det gælder for eksempel bulgarere og rumænere, som har været en tur i hjemlandene.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det viser en ny rapport fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering).

I alt var der i 2018 lige knap 3.000 personer, der fik danske dagpenge med ud af landet. De vigtigste ”eksportlande” er Bulgarien, Litauen, Polen, Rumænien – og Italien, Spanien, Storbritannien og Tyskland.

581 rejste til Polen

Polen er det land, hvor flest rejste ud med dagpenge, nemlig 581.

– Man kan jo godt få mistanke om misbrug, fordi trafikken ud af Danmark med dagpenge er temmelig ensidig. Det tyder på, at en af trafikken ikke reelt handler om at søge job og bosætte sig i andre EU-lande. Men det er vanskeligt at føre bevis for. For det er myndighederne i de enkelte lande, der skal kontrollere, om folk står til rådighed. Og de er jo næppe særligt nidkære med at føre tilsyn, for det er jo os, der betaler, siger direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk til Fagbladet 3F.

Han understreger, at danske dagpenge ikke må være et tilskud til en forlænget ferie med en dansk ydelse, der måske er 10 gange højere end lønnen i det land, man rejser til.

Bekymret politiker

EU-parlamentarikeren Nikolaj Villumsen, EL, der er medlem af det centrale udvalg Beskæftigelsesudvalg, er også bekymret over oplysningerne.

– Hvis folk er i Danmark i kort tid, optjener dagpenge, tager dem med til udlandet og kommer tilbage uden job, så ligner det en karrusel, og så er det ganske bekymrende, siger Nikolaj Villumsen.

– Grundlæggende er hensigten med reglerne, at folk kan rejse ud og søge arbejde, men tallene tegner et lidt andet billede. I hvert fald kan man sige, at der er mange, som ikke har held med jobsøgningen, siger han.

I dag kan en EU-borger, der har dagpengeret i Danmark, tage danske dagpenge med til et andet EU/EØS-land i tre måneder for at søge arbejde. Men står det til EU, skal det være lettere for udlændinge at få dagpenge i Danmark – og det skal være muligt at tage dagpenge med til et andet land i op til seks måneder. Lige nu er forhandlingerne om nye regler dog strandet, og det nye parlament har ikke fået mulighed for at tage stilling til spørgsmålet.

– Vi risikerer, at det danske dagpengesystem kan komme under mere pres. Vi mener jo ikke, at EU skal bestemme over vores dagpengesystem. I Danmark har vi et kontanthjælpssystem og et forsikringssystem ovenpå, nemlig dagpengene. Det kan man ikke sammenligne med andre lande, som lønmodtagerne typisk automatisk er medlem af et offentligt, kontanthjælpslignende system, men på et langt lavere niveau, siger Nikolaj Villumsen.

– Desværre er der meget lidt forståelse for de forskellige arbejdsmarkedsmodeller, landene har, tilføjer han.

– Man kan derfor frygte, at det bliver markant lettere for EU-borgere at få dagpenge i Danmark, med risiko for større misbrug af systemet, siger han.

Powered by Labrador CMS