Flest markbrande i Syddanmark

Falcks brandfolk brugte over 4000 mandetimer på at slukke mark- og naturbrande på Fyn og i Syd- og Sønderjylland i sommermånederne. Foto: Falck.
Offentliggjort Sidst opdateret

Falck har i sommerperioden haft travlt med at slukke et stort antal markbrande på Fyn og i Syd- og Sønderjylland. Det varme, tørre vejr gav nemlig ikke blot landmændene ideelle høstbetingelser – det betød også, at der kun skal få gnister til for at antænde en brand.

Siden begyndelsen af juni har brandfolk fra Falck rullet slangerne ud i forbindelse med 198 mark- og naturbrande i Syddanmark, som dermed er den region i landet med flest markbrande. Falck står for brandberedskabet i cirka 65 procent af de danske kommuner.

En del afgrøder og landbrugsmaskiner er blevet flammernes bytte. Brandårsagerne er ifølge brandchef Anne-Dorthe Rasmussen oftest de maskiner, der benyttes under høstarbejdet.

– En sten, der kastes ud ad snitteren på mejetærskeren i en byge af gnister, er en hyppig brandstifter. En varm udstødning eller et overophedet leje kan ligeledes starte en brand. Desuden kan biler, der ankommer med forsyninger til høstarbejderne, have så varme katalysatorer, at der opstår ild, siger brandchef Anne-Dorthe Rasmussen.

Det er praktisk talt umuligt at eliminere risikoen helt. Så for landmændene gælder det først og fremmest om at tage de rette forholdsregler, så de kan få slukket eller begrænset ilden hurtigt og effektivt, når uheldet er ude.

– Det er vigtigt, at de har en pulverslukker med sig ud i marken samt en mobiltelefon, så de kan tilkalde hjælp. Desuden er det en god ide at have pløjet brandbælter, så en opstået brand ikke breder sig til de uhøstede afgrøder, siger Anne-Dorthe Rasmussen.

En andel af de mange brande sker andre steder i naturen – typisk brand i skove, grøftekanter, klitter eller hedearealer.

Powered by Labrador CMS