FN-toppost: Nordiske lande støtter Thorning

Sverige, Norge og Finland peger alle på Helle Thorning-Schmidt som FNs næste flygtningehøjkommissær. Arkivfoto: Keld Navntoft/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Der er fuld offentlig opbakning til Helle Thorning-Schmidts kandidatur til posten som FNs næste flygtningehøjkommissær fra vores nordiske nabolande, skriver Jyllands-Posten.

Sverige, Norge og Finland peger alle på den tidligere statsminister til FN-posten. Det har dermed ikke kostet Thorning støtte, at Tyskland i sidste uge stillede med den tysk-brasilianske diplomat og leder af FNs miljøprogram Achim Steiner som modkandidat.

Tidligere har den svenske socialdemokratisk-ledede regering ellers forholdt sig afventende med at pege på en kandidat. Men udenrigsminister Margot Wallstrøm (S) bekræfter via sin pressesekretær over for avisen, at Sverige støtter Thorning. Svenskerne lægger vægt på, at hun indtil videre er den eneste kandidat, der har erfaring som regeringschef, og at hun desuden er fra Norden.

Følger klare krav

Med støtten fra Sverige følger dog klare krav, hvis Thorning bliver valgt til at stå i spidsen for FNs Flygtningeorganisation UNHCR.

»Hun er en stærk kandidat, men vi kommer til at have stærke krav til den, som bliver flygtningehøjkommissær. Ikke mindst i spørgsmålet om lovlige veje for flygtninge ind i EU, som er vigtigt for Sverige,« skriver den svenske udenrigsministers pressesekretær til Jyllands-Posten.

Powered by Labrador CMS