Følg eksperters råd om solcreme og undgå irriterende hudallergi

Et konstant brug af den samme solcreme hele sommeren kan øge risikoen for at udvikle hudallergi, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.

Det er også vigtigt at bruge nok solcreme, når solen bager ned i løbet af sommeren. Foto: Colourbox/Free
Udgivet Opdateret

Når solen bager ned fra oven, er solcreme nødvendigt for at passe på huden, men hvis ikke du følger nogle vigtige råd om solcreme, risikerer du at rende ind i et andet problem.

Overdreven brug af den samme type solcreme hele sommeren kan vise sig at være hårdt for huden og i værste fald give hudallergi.

Sådan lyder advarslen fra chefen for allergimærket Den Blå Krans under Astma-Allergi Danmark, Rikke Bille, der derfor kommer med en række råd om solcreme.

– Når vi taler hudallergi, er risikoen større for at få symptomer, hvis man ofte udsættes for et bestemt stof som for eksempel parfume og visse konserveringsstoffer.

– Det vil sige, at hvis man bruger den samme solcreme flere gange om dagen i tre måneder, så udsætter du dig selv for de samme stoffer hele tiden, siger Rikke Bille.

Udsæt dig forskellige typer creme

Hun anbefaler derfor, at man skifter mellem forskellige typer af solcreme sommeren igennem, så du på den måde får det, hun kalder en “varieret udsættelse” af forskellige stoffer.

Ønsker du at være på den sikre side, kan du gå efter allergivenlige produkter, der er mærket med Den Blå Krans-logoet. De er testet igennem af Astma-Allergi Danmark, så der er en minimal risiko for allergi, fortæller Rikke Bille.

At hoppe fra den dyre solcreme til en billigere variant burde heller ikke være noget problem – virkningen er nemlig den samme. Det viser det generelle billede af de test, som Forbrugerrådet Tænk hvert år foretager.

Sådan lyder det fra Stine Müller, der er testansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk. Også hun har vigtige råd om solcreme til læserne:

– Der er stor prisforskel på de forskellige solcremer, men vores mange test viser, at de billige er lige så gode som de dyre, når det kommer til solbeskyttelse, siger hun.

Det er svært at være vandfast

Til gengæld skal man være mere varsom med at tro på de solcremer, der lover at være vandfaste, lyder advarslen fra Stine Müller.

– Der er mange solcremer, der påstår, at de er vandfaste. Erfaringen fra vores test er, at det er en svær egenskab at leve op til at være vandfast.

– Kravet, til at de kan kaldes vandfaste, er, at der faktisk kun skal være halvdelen af den oprindelige beskyttelse tilbage efter en badetur. På den måde betyder vandfast jo ikke vandfast, siger hun.

Blandt de mere vigtige råd om solcreme er derfor, at du får smurt dig ind i solcreme igen efter en tur i poolen eller bølgen blå.

Og generelt er det vigtigste råd om solcreme fra de to eksperter, at vi danskere husker at smøre nok solcreme på huden. Det har vi nemlig svært ved, viser undersøgelser fra Miljøstyrelsen.

– Får du ikke nok solcreme på, så får du ikke den faktor, som står på solcremen. Selv om du har købt en solcreme med faktor 15, så er du ikke beskyttet svarende til faktor 15, hvis ikke du putter nok creme på huden, siger Rikke Bille.

 

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS