»Folk tænker, at de må finde sig i at blive spyttet efter på gaden«

– Der bliver ikke gjort nok for stoppe hadforbrydelser i Danmark, mener Pernille Skipper (EL). Foto: Facebook.
Udgivet Opdateret

Der bliver ikke gjort nok for stoppe hadforbrydelser i Danmark.

Det mener Enhedslisten, der fredag havde trukket justitsminister Mette Frederiksen (S) og social- og integrationsminister Manu Sareen (R) i samråd om bekæmpelsen af den religiøst, seksuelt eller etnisk motiverede kriminalitet.

De to ministre både anerkendte og lyttede til problemet, fremhæver retsordfører Pernille Skipper (Ø) og kalder mødet »rigtig positivt«.

»Men vi skal også sørge for, at der kommer handling bag ordene,« understreger hun.

Blandt andet oplyste justitsministeren på samrådet, at Rigspolitiet nu vil intensivere indsatsen mod hadforbrydelser, hvilket skal gøre det muligt at få en hurtigere afrapportering.

At styrke politiet er det helt rigtige tiltag, mener Enhedslisten, der samtidig har fremsat et beslutningsforslag, som ligeledes skal bidrage til at bekæmpe hadforbrydelser.

I kølvandet på terrorattentatet i februar i København, hvor synagogen i Krystalgade blev udsat for et angreb, der kostede en frivillig vagt livet, er tonen nemlig blevet skærpet i debatten om ytringsfrihed og minoriteters rettigheder, mener partiet.

Især er der behov for at skabe et samlet overblik over omfanget af kriminaliteten, siger Pernille Skipper.

»Det lyder næsten banalt, men sådan noget som at få en afkrydsningsrubrik i anmeldelsesskemaet er vigtigt. Så man overvejer, om der ligger et hadsk motiv bag, hver gang man får en anmeldelse om vold,« siger hun og erkender, at det er vanskeligt at komme mørketallene til livs.

»Det er meget, meget svært. For det første er der mange forskellige registreringer, som bliver opgjort på forskellig måde. Det betyder, at vi har forskellige tal i spil lige nu. Og vi har ikke et egentlig overblik.«

»Det er også et problem, at der er rigtig mange mennesker, som måske ikke anmelder hadforbrydelser. De tænker, at dét at blive spyttet efter på gaden måske er noget, man må finde sig i. Men det er det bestemt ikke. De mennesker skal vi have til at tro på, at politiet faktisk vil hjælpe dem, hvis de anmelder episoderne,« siger Pernille Skipper.

Efter fredagens samråd har Enhedslisten har nu stillet en række opfølgende spørgsmål til de to ministre.

Powered by Labrador CMS