For mange kister kan give alvorlige problemer

Hvis antallet af døde i forbindelse med coronavirus stiger markant, kan det give problemer på de danske kapeller, lyder det fra Brancheforeningen Danske Bedemænd.

Hvis der er for mange, der under coronavirus-udbruddet ønsker kistebegravelser, kan der blive mangel på opbevaringer af kisterne på køl. Brancheforeningen Danske Bedemænd mener, at det kan blive nødvendigt med alternative fryse- og kølemetoder. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Scanpix/ arkiv
Hvis der er for mange, der under coronavirus-udbruddet ønsker kistebegravelser, kan der blive mangel på opbevaringer af kisterne på køl. Brancheforeningen Danske Bedemænd mener, at det kan blive nødvendigt med alternative fryse- og kølemetoder. KLIK VIDERE OG SE FLERE BILLEDER. Foto: Scanpix/ arkiv
Udgivet Opdateret

Brancheforeningen Danske Bedemænd er allerede ved at overveje mulighederne, hvis det skulle vise sig, at antallet af afdøde i forbindelse med coronavirus i Danmark tager et stort spring.

Allerede nu står det klart, at det kommer til at knibe med pladserne i de danske kapeller, hvis alle ønsker at blive begravet, da ligene skal nedkøles. Det kan kalde på alternative løsninger til at holde lig på køl eller frost, lyder det fra branchedirektør i Brancheforeningen Danske Bedemænd Ole Roed Jakobsen.

Artiklen fortsætter efter videoen

Begrænset af flere ting

– Vi kærer os om at skabe en højtidelighed, der lever op til afdødes og afdødes pårørendes ønsker, og det er udfordret af, at vi har forbud mod at samle for mange mennesker, siger Ole Roed Jakobsen til Newsbreak.dk og fortsætter:

– Men vi oplever også, at der er mange bedemænd, der føler, at de ikke kan udøve den samme form for omsorg for afdødes pårørende, uden at det er akavet og distanceret.

Skærpelsen af forsamlingsforbuddet er ikke hundrede procent gældende ved bisættelser eller begravelser. Der må flere end ti personer gerne deltage, dog er reglen fra myndighederne, at der maksimalt må være en deltagende per fire kvadratmeter i kirkens skib.

Det kan betyde, at familier er nødsaget til at udelukke gæster, men det kan også betyde, at højtideligheden udsættes.

– Hvis højtideligheden udsættes skal afdøde ligge i længere tid og det giver naturligt kapacitetsproblemer, skulle det fortsætte, siger branchedirektøren.

Alternativer til kapeller

Ønsker en stor andel af de afdøde en kistebegravelse, giver det nemlig pladsproblemer, lyder det fra branchedirektøren.

Han forklarer, at der i forvejen er minimal kapacitet på de danske kapeller, der har adgang til muligheden for at have lig på køl eller frost. Ligeledes har krematorier, der har mulighed for at lægge lig på køl eller frost, allerede meldt ud, at de ikke kan reservere pladser.

Derfor må man tage andre muligheder i brug.

– Hvis der er flere, der ønsker kistebegravelser, så er vi nødsaget til at finde alternativer til at lægge lig på køl eller frost. Her må samfundet spille ind og åbne op for muligheder. Jeg tænker også, at myndighederne er nødt til at melde sig ind, så vi sikrer en etisk og værdig løsning for de afdøde, siger branchedirektøren.

Tænk over kremering

En løsning på den eventuelle pladsmangel kunne være kremering.

– Vi skal så vidt muligt følge afdødes ønsker som følge af loven. Hvis det ikke er udtrykkeligt gjort klart fra afdødes side, at de ønsker en kistebegravelse, har vi rådet bedemændene til at bede de pårørende genoverveje kremering, siger Ole Roed Jakobsen.

Kremering er ifølge branchedirektøren en god løsning, da en urne kan opbevares i så lang tid, at det er muligt for pårørende at udskyde en højtidelighed, så det er muligt at få alle med og give hinanden et knus uden at frygte coronavirus.

Han forklarer også, at der er flere danske folkekirker, der har tilbudt at udføre jordpåkastelse, hvis det er grunden til, at man har fravalgt kremering.

– Det kunne være en måde at få en kristelig begravelse, som ligner en kistebegravelse, ved kremering, siger branchedirektøren.

Powered by Labrador CMS