Forbudt i 50 år: Nu er rovfuglejagt på vej tilbage

Et super middel mod måger, siger fortalerne. Mens kritikere mener, det er virkningsløst og synd for fuglene.

Jagt med falke og andre rovfugle skal være tilladt igen. Det mener regeringen og Dansk Folkeparti. Kritikerne mener, at det er til skade for dyrevelfærden, og at regeringen bruger fejlagtige argumenter for at få fremme projektet. Foto: Arkiv/preben Madsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Jagt med falke og andre rovfugle skal igen være tilladt i Danmark efter 50 års forbud.

Det mener regeringen og Dansk Folkeparti.

Det vækker vrede i natur- og dyrevelfærdsorganisationerne, som mener, at det er ren fugleflugt baglæns mod ringere dyrevelfærd.

– Falkejagt vil betyde betydeligt flere rovfugle i bur. Rovfugle skal have plads til at følge deres natur og flyve mange kilometer hver dag, siger formanden for Dansk Ornitologisk Forening (DOF), Egon Østergaard.

En af bannerførerne for falkejagt er miljøordføreren i Dansk Folkeparti, Pia Adelsteen.

– Hovedårsagen, til at jeg er gået ind i sagen, er, at man kan bruge vandrefalke til at jage kolonier af måger og råger væk fra beboelsesområder, der plages af mågeskrig, siger hun.

Biolog: Ingen effekt mod måger

Mogens Hansen er tidligere lufthavnsbiolog i Københavns Lufthavn.

Han har i mange år arbejdet med at forebygge kollisioner mellem fly og fugle. Herunder også studeret brug af rovfugle mod måger og råger andre steder i verden.

– Det har ingen effekt. Der viser erfaringer en række steder fra. Den mest erfarne falkoner i England fraråder det endda, fordi falkene let kommer til skade ved at flyve ind i luftledninger og vinduer og biler, siger han.

Falkonér: Vores fugle kommer ud i det fri

René Rask Bruun er formand for Dansk Falkejagt Forening. Den har i snart 25 år kæmpet på sine omkring 20 medlemmers vegne for at genoplive falkejagten.

Han vil dog heller ikke selv bruge sine falke til mågebekæmpelse eller bruge mange kræfter på at træne dem til det.

– Falkejagt bliver aldrig nogen stor sport. Dertil er det alt for tidskrævende, siger han.

Falkejagt er på vej tilbage efter 50 års forbud

Regeringens og Dansk Folkeparti vil genindføre jagt med rovfugle. Det blev forbudt i Danmark i 1967.

Regeringens og Dansk Folkeparti vil genindføre jagt med falke og andre rovfugle, der blev forbudt i Danmark i 1967.

Siden er jagtformen, der især var populær hos middelalderens adel og kongehuse, flere gange forgæves forsøgt genindført uden held.

  • Regeringen og Dansk Folkeparti vil ændre jagt- og vildtforvaltningsloven, så det atter bliver tilladt at jage med rovfugle, især jagtfalke.
  • Falkejagt er stort i en række lande ikke mindst i Mellemøsten og Sydeuropa, mens den er forbudt i alle de nordiske lande.
  • Falkejagt blev for nogle år siden anerkendt af Unesco som verdenskulturarv i 18 specifikke lande:
    De Forenede Arabiske Emirater, Kasakstan, Sydkorea, Mongoliet, Marokko, Pakistan, Portugal, Qatar, Saudi-Arabien, Syrien, Østrig, Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Ungarn, Italien og Spanien.
  • Det anslås, at antallet af falkonerer i Danmark i dag er højst 30.
  • Forslaget om falkejagt er i høring frem til 29. september.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, DOF, Høringsportalen.

– Men det er en spændende hobby og kan inspirere mange mennesker til at passe på naturen og få interesse for rovfuglene. Jeg forstår DOF’s bekymring over fugle i fangenskab. Men der er ingen fugle, der tages ud i det fri som vores, siger han.

Powered by Labrador CMS